Ugrás a tartalomra

Középpontban a gyermek

2017. március 13. hétfő
A kötelező védőnői szolgáltatás elutasítása már hatósági intézkedést vonhat maga után
Középpontban a gyermek

A Budafok-tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ február 28-án tartotta éves szakmai tanácskozását a Cziffra Központban, amelyen Szepesfalvy Anna és Németh Zoltán alpolgármesterek mellett szép számmal megjelentek a gyermekvédelem és a családsegítés jelzőrendszerének tagjai is.

A tanácskozás célja és feladata a jelzőrendszeri tagok – egészségügyi szolgáltatók, bölcsőde, óvoda, iskola, középiskola, rendőrség, pártfogó felügyelő, gyermekjogi képviselő, jegyző, civil szervezetek és állampolgárok – előző évi munkájának áttekintése és értékelése volt, amely mellett természetesen megjelent az intézmény munkájának bemutatása is. Dr. Daróczi Csilla intézményvezető köszöntő szavai után az általa felkért előadók beszámolóit és előadásait hallgatták meg a résztvevők, akik közül elsőként Bató András rendőrkapitány emelte ki, hogy milyen fontosak a gyermekvédelmi és családsegítő jelzések rendőrhatósági szempontból. Faragó Andrea, a védőnői szolgálat vezetője tájékoztatott arról, hogy a kötelező védőnői szolgáltatás elutasítása, illetve megtagadása már nem gyermekvédelmi intézkedést, hanem egészségügyi hatósági szankciót von maga után. Az egyesített bölcsőde intézményvezetője a kisgyermekek napközbeni ellátása és a munkavállalás kapcsolatát mutatta be egy saját kutatáson keresztül, míg az egyesített óvodákat képviselő előadó az óvodai nevelés és a szocializáció lényegét ismertette óvodapedagógusi szempontból. A tanácskozást szervező Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője előadásában rámutatott arra, hogy az ágazati jogszabályok tavalyi változását követően az intézmény teljes átalakítása megtörtént, ami az esetek számát és nehézségét ugyan nem csökkentette, ám a megnövekedett terhek mellett a fenntartói létszámkeret emelése ellenére folyamatos létszámhiánnyal küzdenek. Az intézményvezető ismertette a kerület szociális helyzetét, az életkörülményeket, a gyermekvédelmi hatósági beavatkozást érintő és azokat kiváltó okokat. Jövőre mutató terveik között szerepel a jelzőrendszeri tagokkal való még szorosabb együttműködés, és az, hogy újragondolják a közös munkát a házi- és szakorvosokkal is.

(Viszkocsil Dóra)

Középpontban a gyermek

Bató András, Szepesfalvy Anna, Faragó Andrea és Csepeliné Faragó-Tóth Gabriella a Cziffra Központban :: Fotó: Mátyás Tibor

 

A Promontor TV interjúja: