Ugrás a tartalomra

Közlekedő Kisokos a Kolonicsban

2018. november 15. csütörtök
Munkafüzetből gyakorolhatják a gyalogos, illetve a kerékpáros közlekedés alapvető szabályait a gyerekek
Közlekedő Kisokos a Kolonicsban

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kezdeményezésére minden általános iskola 4–5. osztályos tanulója, azaz 200 ezer diák kapott az elmúlt héten abból a hiánypótló munkafüzetből, mely összefoglalja és gyakoroltatja a gyalogos, illetve a kerékpáros közlekedés alapvető szabályait, valamint szemléletformáló módon segíti hozzá a gyerekeket ahhoz, hogy tudatos közlekedőkké váljanak, és ezáltal javuljon a közlekedési kultúra hazánkban. A Kolonics György Általános Iskola és Köznevelési Sportiskolában november 8-án a kiadvány két szerzője és Bató András rendőrkapitány jelenlétében az iskolarendőr osztotta ki a gyerekeknek a színes munkafüzetet.

A munkafüzet bemutatása előtt a gyerekeket arról kérdezték a kiadvány szerzői, hogy milyen módon járnak iskolába. Kiderült: sokakat még autóval hoznak a szülők, de már egyre többen biciklivel vagy gyalog, illetve rollerrel mennek suliba. Bató András rendőrkapitány elmondta, hogy az általuk indított prevenciós program jó kiegészítő eszköze lesz ez a hiánypótló kiadvány. A közlekedési fejlesztő füzethez a pedagógusok is kapnak tanári kézikönyvet. Az egyébként a technika és életvitel tantárgy keretében tanítandó közlekedési ismereteket a tanároknak évente átlagosan három tanóra alatt kell átvenni a gyerekekkel. Többek között ehhez is felhasználható lesz a kiadvány, de természetesen előkerülhet délutáni foglalkozásokon, beépíthető a mindennapos testnevelésbe vagy éppen az osztályfőnöki órákba. Hosszú távú terv, hogy a Nemzeti Alaptanterv magasabb kötelező óraszámmal támogassa a gyerekek biztonságos közlekedésének oktatását.
Révész Máriusz a sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatón elmondta, hogy Magyarországon ilyen színvonalú kiadvány ebben a témában még nem készült, több más országban, Németországban, Ausztriában, Franciaországban már használnak hasonlókat az oktatásban. „Ha csak néhány balesettel kevesebb lesz az utakon, már megérte a kiadvány” – hangsúlyozta a kormánybiztos. A tervek szerint 2019-ben digitális anyagot is fejlesztenek a kiadványhoz. Abelovszky Tamás szerző, a BringaAkadémia program vezetője kiemelte: a kiadvánnyal azt igyekeznek elérni, hogy a gyerekek ne csupán játéknak éljék meg a kerékpározást, hanem már kisiskolás korban is tudatosan közlekedjenek az utakon. Ebben természetesen nagy felelősségük van a szülőknek és a pedagógusoknak is; ha ezt a könyvet forgatják a gyerekekkel, akkor már sokat tettek a cél érdekében. Berta Tamás szerző, a Közlekedéstudományi Intézet szakértője hangsúlyozta, hogy a munkafüzet nem csupán kerékpáros, hanem gyalogos ismereteket is tartalmaz. Korábbi felmérések alapján kimutatható, hogy a közlekedési szabályok terén a 11–12 éves korosztály tudásszintje elmarad az elvárttól, ami a későbbi, felnőttkori balesetek előszobája is lehet. Ezért nagyon fontos, hogy ezt a korosztályt célozzák meg.
(Viszkocsil Dóra)