Ugrás a tartalomra

Közös küzdelem a kerületért

2019. szeptember 28. szombat
Szabolcs Attila együttműködik Karsay Ferenc polgármesterrel
Közös küzdelem a kerületért

Szeptember 18-án a Rózsavölgyi Közösségi Házban egy háromgyermekes, szemtelenül fiatal anyuka tartotta országjáró fóruma nyitóelőadását, majd válaszolt a hallgatóság soraiból érkező – adott esetben az ellenzéki oldalról is – megfogalmazott kérdésekre. Varga Judit, Magyarország történelmének második női (az első Dávid Ibolya volt) és vitán felül legfiatalabb igazságügyi minisztere a laikus, de nemcsak a laikus, hanem a sokat látott újságíró számára is reveláció erejű másfél órát ajándékozott a nagytermet zsúfolásig megtöltő hallgatóságnak.

Ha eddig valaki azt hitte, hogy Brüsszelben, az Európai Unió székhelyén robotok vitatkoznak egymással, az csak félig gondolta jól. És azt is azonnal megértettük, Varga Judit hivatalba lépésével miért kerültek az európai uniós ügyek is az Igazságügyi Minisztériumhoz.

A korábban szakértőként Brüsszelben kilenc évet eltöltő Varga Judit előadásának a számomra legfőbb tanulsága az volt, hogy a brüsszeli politikusok magánemberként, adott esetben informális ebédeken vagy folyosói beszélgetéseken igen gyakran igazat adnak a magyar bevándorlásellenes és családcentrikus nézetek szószólóinak, miközben a plenáris üléseken felolvasott hivatalos, pártjaik által megfogalmazott, netán rájuk kényszerített véleményük ezzel szöges ellentétben áll.

Az előadást együtt hallgattuk Szabolcs Attilával, a Budafok-Tétényt három ciklusban (1998–2002, 2006–2010, 2010–2014) polgármesterként irányító tapasztalt politikussal, 2014 és 2018 között a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselőjével.

– A hivatalos nagypolitikától visszavonultam, koromnál fogva most már ideje volt nyugdíjba menni, de a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságán azért még kapok feladatokat – mondta Szabolcs Attila. – Felajánlottam a segítségemet, és várom, hogy a budafok-tétényi csapat használja a tapasztalataimat. Karsay Ferenc polgármester úrral kiváló a kapcsolatom, biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk az együttműködés lehetőségeit, formáit. (Szabolcs Attilával október első és második hetében, kétrészes interjút láthatnak a Promontor TV csatornáján. A szerk.)

Varga Judit igazságügyi miniszter szavai az egykori polgármesternél értő fülekre találtak.

– Mi, akik közel vagyunk a tűzhöz, eddig is tudtuk, hogy a Magyarország ellen irányuló brüsszeli politikai támadások mondvacsinált okokon alapulnak, hogy úgy mondjam, az egész nem más, mint vihar egy biliben – fogalmazott Szabolcs Attila. – Rengeteg hazugsággal, félretájékoztatással traktálják a publikumot külföldi politikai ellenfeleink, amire sajnos ráerősít az itthoni balliberális ellenzék. Ezért fontos az, hogy minél többször hangozzék el hiteles személyek szájából – mint amilyen a brüsszeli bürokrácia útvesztőiben járatos igazságügyi miniszter asszony – ezeknek a nyilvánvaló hazugságoknak a cáfolata. Ha csak egy-két embert sikerül meggyőzni egy ilyen fórumon, már nem volt hiábavaló az előadás. Amikor az ember olyan elborzasztó eseteket hall Varga Judittól, hogy eljön Budapestre egy liberális politikus Brüsszelből, és azt követeli, hogy találkozhasson a bebörtönzött (!) német újságírókkal, akkor rádöbben, micsoda hazugságáradattal próbálják átmosni a nyugati közvéleményt, az ottani polgárok agyát.

(Ch. Gáll András)