Ugrás a tartalomra

Közösségépítés negyedszázadon át a Rózsavölgyben - Videóval frissítve!

2017. november 14. kedd
25 éves évfordulót ünnepelt a Rózsavölgy Egyesület a Rózsavölgyi Közösségi Házban. Rendszerváltó intézmény a Rózsavölgy Egyesület, ezért is indokolt az emlékezés - hangsúlyozta köszöntőjében Németh Zsolt, országgyűlési képviselő.
Közösségépítés negyedszázadon át a Rózsavölgyben - Videóval frissítve!

Miért is fontos nekünk, hogy létezik egy jól működő Rózsavölgy Egyesület? – tette fel a kérdést születésnapi köszöntőjében Karsay Ferenc polgármester a november 4-i rendezvényen. Mert egy település életében nagyon fontosak a jól működő közösségek, adta meg a választ.

 

Úgy fogalmazott: a mi településünkön nagy hagyománya van a civil életnek, több mint százéves egyesületek, polgári körök működnek, például a Nagytétényi Polgári Kör, vagy a Barossi Polgári Kör, illetve az egykori Kistétényi, mai Budatétényi Polgári Kör. Jól illeszkedik ebbe a sorba a Budafok-Tétényi Baráti Körök Egyesülete, és természetesen a Rózsavölgy Egyesület is. Ifjabb testvérekként közös célok, közös értékek mentén működnek. A tagok áldozatos, önzetlen társadalmi munkát végezve, szeretettel teszik a dolgukat. Ettől működnek ezek a közösségek.

 

Az önkormányzatnak pedig az a dolga, hogy támogassa ezeket a civil egyesületeket. Nincs még egy ilyen kerület a fővárosban, amelyben az önkormányzat olyan mértékben támogatná a civil szervezeteket, mint a budafok-tétényi. De abban is egyedülállók vagyunk, hogy sehol máshol a fővárosban nincs annyi élő civil közösség, aktív polgári egyesület, mint nálunk – tette hozzá a polgármester. Ettől az egész kerület válik otthonosabbá, komfortosabbá, biztonságosabbá, szerethetőbbé, élhetőbbé. Elemi érdekünk tehát az önkormányzat részéről a támogatás, a jövőben is mindenkor számíthatnak ránk, tette hozzá Karsay Ferenc.

 

Németh Zsolt, országgyűlési képviselő köszöntőjében azt hangsúlyozta: rendszerváltó intézmény a Rózsavölgy Egyesület, ezért is indokolt az emlékezés. Negyedszázaddal ezelőtt általában „a közösség” volt betiltva Magyarországon, ami élt, azt el kellett pusztítani, erről szólt negyven esztendő. Amikor a rendszerváltozás megtörtént, akkor nem csoda, hogy alapvetően az egyesülésnek, a gyülekezési szabadságnak a gyümölcsét kezdte el Magyarország megízlelni, gombamódra jöttek elő a föld alól - képletesen szólva – ezek a közösségek. Mindegyiknek hajtómotorjai, lelki vivőerői voltak, amelyek vitték előre a fejlődést, nem várva a változás megtételét se kormánytól, se önkormányzattól. Önök, akik közül most is sokan jelen vannak ezen az ünnepi megemlékezésen nagyon is kivették a részüket ebből az építkezésből.

 

Kulcsfontosságú szerepe volt Lázár Imrének, a Rózsavölgy Egyesület elnökének, akit én gyerekkorom óta volt szerencsém ismerni, hiszen édesapám, Németh Géza református lelkész szűk baráti köréhez tartozott, mondta Németh Zsolt. Mint fogalmazott, édesapja és Lázár Imre együtt igyekeztek a földalatti mozgalom gyülekezeti, vallási keretein belül építeni a szűkebb közösséget, és ezáltal előmozdítani a társadalmi változásokat. Mostanában, amikor a gyerekeink, unokáink már egyre inkább a kibertérben, az interneten léteznek, kapcsolataik egyre felszínesebbek, ekkor van igazán jelentősége, értéke a ti munkátoknak, hiszen itt a valódi, élettel teli személyes kapcsolatokra helyezitek a hangsúlyt. Ez ma különös érték. E tekintetben egyedülállók vagyunk a kerületben, nincs egyetlen kerületben sem ilyen gazdag civil közösségi élet, mint nálunk, Budafok-Tétényben. Becsüljük meg, építsük tovább közös akarattal a magyarságtudatunkat, a nemzetünket, veletek, általatok itt a Rózsavölgyben! – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

 

A mai nap, november 4-e gyászünnep, és ez arra figyelmeztet bennünket, hogy mi magyarok örökös ellenállók, lázadók voltunk, vagyunk – mondta Lázár Imre, a Rózsavölgy Egyesület elnöke. Mert nem tehettünk, nem tehetünk mást. Ez az energia, ami hajt bennünket, erőt ad, valahonnan föntről érkezik. Mert az istentelenséget nem lehet elfogadni, a szeretetlenséget nem lehet elfogadni, és a közösségpusztító sötét akaratokat úgyszintén nem lehet elfogadni. Az előző negyven év arról szólt, hogy ne legyen semmi. Pontosabban arról, hogy semmi legyen. Mi pedig rátaláltunk a „van” neveire. A reformáció 500 évfordulója pedig azt üzeni számunkra, hogy akkor lesz Magyarországon nemzeti felemelkedés, ha az istenhit vezet bennünket, és az örökös megújulásba vetett bizalom. Tisztelet a fidesznek, hogy már a rendszerváltás kezdetekor mellénk állt, támogatott bennünket, segített abban, hogy a privatizációra szánt épületet megpályázhassuk, székházunkká válhasson. A támogatás az önkormányzatnak is köszönhetően azóta is folyamatos, köszönet jár mindenkinek, akik segítettek nekünk, a sort a végtelenségig folytathatnánk, mindenképp kiemelve Szántó Tamás, alelnök munkáját. De Soli deo Gloria, az Úr dicsősége mindenekfelett! – zárta ünnepi beszédét Rózsavölgyi Egyesület elnöke.

 

Az ünnepségen külön köszöntötték Lászlóné Varga Évát, a Nagytétényi Polgári Kör elnökét és Vizi Sándort, a Budafok-Tétényi Baráti Körök Egyesülete elnökét, valamint Zugmann Péter alpolgármestert, a településrész önkormányzati képviselőjét. Az est zárásaként Hegedűs Endre Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és felesége, Hegedűs Katalin zongoraművész adott ünnepi koncertet.

 

 

A Promontor TV összefoglalója:

 

FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN ::