Ugrás a tartalomra

Külföldi vérkeringésben a Budai Nagy Antal Gimnázium

2015. október 13. kedd
Az angol nyelvű, kétéves Erasmus programban való részvételre egy bolgár iskolától kapott felkérést a kerület gimnáziuma
Külföldi vérkeringésben a Budai Nagy Antal Gimnázium

A tudatos pályaválasztás és Európa sokszínű kultúrájának megismerése, az angol nyelvi és az IKT eszközök használatához kapcsolódó kompetenciák fejlesztése a fő célja annak az angol nyelvű kétéves programnak, melyre tavaly januárban felkérést kapott a Budai Nagy Antal Gimnázium a korábban egy másik projekt során megismert bolgár iskolától. Az Erasmus+ „Bridge the gap” elnevezésű projektben Olaszország irányításával hat további európai uniós ország – Bulgária, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Spanyolország és Törökország – vesz részt.
 
A 20. és 21. századi szakmákat, mesterségeket szeretné ez a projekt megismertetni az iskolás korosztállyal, egyúttal megértetni velük a tervszerű pályaválasztás fontosságát. Ven-czel Ágnes angoltanár, a projekt helyi koordinátora két másik kollégával irányítja a gimnázium diákjait a pályázat megvalósításában. Az első feladat egy rövid bemutatkozó film összeállítása volt, ezenkívül néhány élő, de korszerűsödött hagyományos mesterséget kellett választani, azokról videót készíteni, ami később a többi budais diáknak is bemutatható. Idén március elején négy tanuló Spanyolországba utazhatott. Ott a másik 6 ország jelenlévő diákjainak előadták prezentációjukat önmagukról, iskolájukról és a kiválasztott mesterségekről. Madrid megtekintésén túl megismerkedtek a diákok a családi és szövetkezeti gazdálkodás előnyeivel, és még egy mézfesztiválon is részt vehettek.

A hazai szakmák megismerése tovább folytatódott tavasszal. Ellátogattak egy vecsési tartósítóüzembe, egy tímárműhelybe és a Herendi Porcelángyárba. Az iskolában szappant és mézeskalácsot készítettek, valamint a papírmárványozást is kipróbálták. Minden látogatásról és szakmai tevékenységről fotók, videók és prezentációk készültek, továbbá a hét ország egy digitális szótárat is összeállított. Május közepén négy másik diák utazott külföldre, ezúttal Isztambulba. A helyi iskola bemutatója után tudományos napon vehettek részt, ahol kémiai és fizikai találmányokat ismertettek a török tanulók. A városnézés minden budais diákot lenyűgözött. Szeptember végén a külföldi tanárok látogattak el Budafok-Téténybe.

A találkozó keretében összeállították a projekt második évének ütemtervét, az iskola és a kerület, ill. Budapest nevezetességeivel is megismerkedtek. Ennek során Szepesfalvy Anna és Németh Zoltán alpolgármesterek angol nyelven tájékoztatták a vendégeket, válaszoltak felvetéseikre oktatási és szociális kérdésekről. A Budai erasmusos csapata ezúton is köszöni a gesztusértékű fogadtatást, a vendéglátást és a reprezentációs ajándékokat. A gimnázium gőzerővel készül az október végén érkező külföldi diákok fogadására.

(Viszkocsil Dóra)

 

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2015/10/05/erasmus-program-a-budai-nagy-antal-gimnaziumban/