Ugrás a tartalomra

Kultúra minden téren

2019. március 09. szombat
Ismét felkérést kapott a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat védnöki posztjára Novák Péter
Kultúra minden téren

Novák Péter tevékenysége annyira szerteágazó, hogy igazából nem is tudjuk őt sehová sem besorolni. A színész és rendező, zeneszerző, szövegíró és műsorvezető 2007 óta a Kultúrpart kulturális portál kreatív igazgatója és a Duna Televízióban tavaly sugárzott, tizenöt részes Partitúra című kulturális felfedező sorozat rendezője. 

Novák Péterrel az Kultúrházak éjjel-nappal sajtótájékoztatója után beszélgettünk a Klauzál Házban, ahol a védnöki tisztségről elmondta: ez számára nagyon megtisztelő státusz, egyfajta rang. Bár a védnökséget a minőségbiztosításhoz érzi hasonlónak, reméli, hogy ő jóbarátként jelenik meg az eseményeken. Ahogy az előző két évben, úgy az idén is meglátogatja az ország különböző helyszíneit és részt vesz a helyi szervezésű programokon, mert nagyon fontosnak tartja a művelődési házak szerepét. Kérdésünkre válaszolva kiemelte: a (előadó)művész „foglalkozása”, hogy találkozzon a közönséggel, de ha nem jönnek létre mikroközösségek, nincsenek közösségeket összehozó terek, vagyis kultúrházak, akkor nincs lehetősége arra, hogy mondanivalóját megossza az emberekkel. 

Novák Péter jelenleg sokat televíziózik, mert az április 24-től a Duna Televízióban látható, tizenöt részes, országjáró sorozatnak ő a rendezője. Érdeklődésünkre válaszolva elmondta: a Partitúra zenés ismeretterjesztő műsor, amelyben a nézők Miklósa Erika operaénekesnő és Batta András zenetörténész idegenvezetésével megismerhetik az ország különböző helyszíneit és azok kulturális csemegéit. 

További teendőiről beszélgetve kiemelte, hogy szívének a színpad a legkedvesebb, így televíziós munkái mellett előadásokat hoz létre, jelenleg azonban a legfontosabb számára a legendás Vízöntő és Kolinda együttesek repertoárját feldolgozó, világzenei produkciót bemutató Etnofon Zenei Társulat, mert úgy érzi, ez az az összművészeti, összkulturális közeg, amelyben legjobban érvényre juthatnak azok a gondolatok, amelyek gyerekkora óta foglalkoztatják. Hozzátette: természetesen új dalok is születnek, de most már elsősorban azok irodalmi értékét keresi. (Tamás Angéla)