Ugrás a tartalomra

Kultúra újratöltve

2016. január 27. szerda
Különleges művészeti központ jött létre Wolfgang Barteschnek köszönhetően a sörgyár helyén
Kultúra újratöltve

Közel másfél évszázada annak, hogy Budafokon, a Nagytétényi út 48–50. szám alatti ötemeletes épületben Haggenmacher Henrik először sört főzött. A sörgyárat 1935-ben bezárták, az egykori üzem épületét tizenkét évvel ezelőtt, rendkívül leromlott állapotban vette meg a Haggenmacher Udvar Kft. Egy évtized elteltével elmondható, hogy igazi nemzetközi alkotóműhely, különleges programok központja jött létre a patinás épület falai között.

A húsz éve kerületünkben élő, művészetkedvelő Wolfgang Bartesch fantáziát látott az épületben, ezért hozzáfogott a gyártelep felújításához, majd olyan bérlőket keresett, akik művészettel vagy ahhoz közeli dologgal foglalkoznak, kreatív tevékenységet folytatnak.

A német tulajdonos elmesélte lapunknak, hogy a Haggenmacher Udvar megvásárlásánál fontos szempont volt az is, hogy festőművész felesége, Christa Bartesch megfelelő körülmények között alkothasson, és ez a tágas, Dunára néző műteremben lehetségessé vált. A közel öt éve megalakult Art Quarter Budapest (AQB) nemzetközi művészeti csoport stúdiói is alkalmasak az elmélyült alkotói munkára, de működik náluk két, egyedi hátizsákokat készítő designer cég, nyomdaipari ügynökség, építészcsoport és cirkusztársulat, valamint holland vezetésű hangtechnikai stúdió is. Hosszabb ideig „itt lakott” egy remek marketingügynökség, februártól pedig ideköltözik a külföldön, többek között Svájcban és Németországban is nagy elismertségnek örvendő Rózsavölgyi Csokoládé.

Hozzátette: a tizenkét magyar művészből alakult AQB csoport jelenleg norvég, amerikai és perui művészeket lát vendégül, közülük többen hosszabb időt töltenek alkotómunkával a minden infrastruktúrával ellátott stúdiókban.

Wolfgang Bartesch arról is beszélt, hogy a közelmúltban adták át a kortárs művészeti központ új, korszerű kiállítóhelyiségét, és a zenei kísérletekhez komoly hardver- és szoftverháttérrel és hatvan hangfal beszerelésével kialakítottak egy modern hangstúdiót. A tervek szerint, ahogy az AQB csoporthoz, úgy a hatalmas, elektronikus hangszerként is felfogható 4DSOUND stúdióba is érkeznek majd külföldi rezidens vendégművészek, hogy alkotói munkát végezzenek. Mint mondta, célja, hogy egyre több művészt vendégül láthasson és alkotásaikat a Tavaszi Művészeti Fesztiválon, a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon és egyéb rendezvényeken bemutathassa.

Fontosnak tartja az önkormányzattal való együttműködést és a helyi polgárokkal való párbeszédet, ezért arra törekszik, hogy minél szélesebb körben megismertesse tevékenységüket.

(Tamás Angéla)