Ugrás a tartalomra

Kvízjáték és nótacsokor

2017. augusztus 09. szerda
Újra kinyitottak a budafoki borospincék a hétvégére
Kvízjáték és nótacsokor

Kvízjáték és nótacsokor

A népzenei programokat követően a rendezvény a Borköltők Társasága Étteremben zárult, ahol egy közös játék során Solymosi Ákos kvízmester teremtett remek hangulatot. A negyedik pincejárat kiemelt vendége volt Müller Attila, színész, zenész, tévés műsorvezető és felesége, Larion Zoé is. 

A legutóbbi, augusztus 5-i pincejárat – már lassan azt mondhatjuk: a hagyományokhoz híven – a Borköltők Társasága Étteremben zárult, ahol egy közös játék során Solymosi Ákos kvízmester teremtett remek hangulatot. Az általa összeállított, változatos feladatokat nagy lelkesedéssel próbálták megoldani az alkalmi csapatokat alkotó versenyzők. A rendhagyó kvízjátékban, amelynek során a játékosoknak a kreativitásukat is meg kellett csillogtatniuk, a boros kérdések között többek között szerepelt, hogy hány borvidék van Magyarországon (22), a felsorolt pincék közül melyik nem kerületi, vagy hogy hány liter bort iszunk, ha egy iccét rendelünk (0,84). A verseny győztese Karsay Ferenc polgármester csapata lett, akik Solymosi Kazimirék javára gálánsan lemondtak nyereményükről, a következő pincejáratra szóló négy VIP belépőről.

A Budafoki Pincejárat vendégeit egyébként nyitott pincék, változatos programok és természetesen kiváló pezsgők és borok fogadták augusztus első szombatján, Budafokon. Az esemény kiemelt vendége, Müller Attila feleségével, Larion Zoéval érkezett a Törley Pezsgőpincészetbe, ahol a Vízi Tibor vezette Nádasdy Tánccsoport óránként más és más műsorral lepte meg közönségét. Az öt táncospár a Kárpát-medence táncaiból adott ízelítőt, így a nap közepén érkezők például érpataki táncokat, györgyfalvi legényest és méhkeréki táncokat láthattak a remek táncosok előadásában.

A Magdolna Borklub cimbalommuzsikával csalogatta be a Pincejárat vendégeit. Szabó Dániel cimbalomművész a számára oly kedves népzenével örvendeztette meg hallgatóságát, játéka mellé pedig ínycsiklandó, szőlővel díszített, magyaros hidegtálat és finom borokat kínáltak a vendéglátók. A Lics Pincészetben kétboros kóstoló, harapnivaló és a Lelkes zenekar fogadta a vendégeket, a Katona Borházban, ahol boglári és tokaji borokból tartottak háromboros kóstolót, a Budafokoló együttes adott műsort. A Záborszky Pincében a pinceséták keretében Garbóci László, a Promontórium Borlovagrend ceremóniamestere mesélt Promontor (Budafok)-Tétény szőlőkultúrájáról. A helytörténész szokásához híven alaposan felkészült, így nem csoda, hogy történeti áttekintését a Krisztus előtti harmadik századtól indította, és néhány mondat erejéig kitért a népvándorlás korára is. Elmondta, hogy az 1965-ben, a Vöröskereszt utcában ásatások során avarkori temetőre bukkantak, és a fegyverek között egy szőlőmetsző kést is találtak, ami azt jelenti, hogy már Kr. sz. 800-900 körül intenzív szőlőművelés folyt területünkön.

A Barlanglakás Múzeumban, ahová Müller Attila és Larion Zoé is ellátogatott, pogácsával és rozéval kínálták a kiállításra betérőket, a Soós István Borászati Szakiskola Tangazdasága borkóstolóval, helytörténeti bemutatóval és pince-tárlatvezetéssel készült erre a napra, a Seybold-Garab pincében a szórakoztatásról Szabó Szilvia magyarnóta-énekes, gondoskodott.

(Tamás Angéla)


Nyitóképünkön: Az esemény kiemelt vendége, Müller Attila feleségével, Larion Zoéval érkezett a Törley Pezsgőpincészetbe :: Fotó: Kocsis Zoltán