Ugrás a tartalomra

Látogatás Diótörő herceg kastélyában

2018. július 19. csütörtök
Csajkovszkij muzsikájára táncoltak a művészeti iskola balettnövendékei
Látogatás Diótörő herceg kastélyában

Kovács-Bodó Zsuzsanna koreográfus és balettmester tanítványai klasszikus balettel, népies karakter- és udvari táncokkal keltették életre Diótörő birodalmát az év végi vizsgaelőadáson.

A mesternő, aki több mint huszonöt éve balettozni tanítja a növendékeket, gyermekként néptánccsoportban táncolt, tizenévesen a pécsi művészeti szakközépiskolában balettozott, és Budapesten először táncpedagógusként, majd tánctörténeti tanár szakon is lediplomázott. Eleinte a táncszakmában méltán elismert Györgyfalvay Katalin által vezetett önálló táncegyüttesben tanulta tovább a szakmát, majd különböző hazai és külföldi színházi előadásokkal, alkalmi kis létszámú társulatokkal turnézott a világ számos országában, Európában és Amerikában. Szerepelt musicalekben, operettben, Kodály és Bartók színpadi műveiben, és a folklór világa sem maradt ismeretlen számára. Majd a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskolába jött tanítani. A tanszakvezető táncpedagógussal a művészeti képzésről és az utóbbi években elért eredményekről beszélgettünk.
– A legkisebb előképzősöktől a legidősebb továbbképzősig közel hatvan balettos táncolt a színpadon. Mindegyikük számára lehet megfelelő koreográfiát készíteni?
– Az előadásokon minden növendék a szintjének megfelelő mozgásanyagot mutatja be. A művészeti iskolában tizenkét éven át oktatjuk a gyerekeket. Az első két évben felépítjük az izmokat, alkalmassá tesszük a testet a hatéves alapfokú képzésre, a klasszikus balett által megkövetelt szigorú rendszer elsajátítására, középgyakorlatok kombinációira, amelyeket azután a továbbképzőn „megtetézünk” nagy nyújtásokkal, forgásokkal és ugrásokkal, valamint spiccfeladatokkal. A mi iskolánk alapfokú oktatási intézmény, így nem a hivatásos képzésről szól, ezért aki kedvet érez a baletthoz, annak helye van az öt tizenkét fős csoportom valamelyikében.
– Egy ilyen előadás színpadra állítása igen összetett feladatot jelent.
– Egyszer összeszámoltam, hogy a tánc betanítása mellett kb. nyolc munkakört töltök be, ha éppen nincs segítségem. Szerencsére jelenlegi jelmeztárosunk is jól varr, így én most csak kitalálom a díszletet és a jelmezt, majd megveszem hozzájuk az anyagokat. A tanszaknak van egy remek zongorakísérője is Mike Zsuzsanna személyében, ezért csak az előadás zenei anyagával kell foglalkoznom. A kiválasztott zenékre elkészítem a koreográfiákat, majd összeállítom a háttérvetítést, mely egyben díszletként is szolgál. Ezzel is próbálom korszerűbbé és látványossá tenni a balettgálákat.
– Milyen versenyeken bizonyíthatják rátermettségüket az ifjú táncosok?
– Manapság rengeteg táncversenyt szerveznek, de én eddig csak a háromévente megrendezett hivatalos balettversenyeken indítottam a növendékeimet. 2011-ben egy duóval vettünk részt a IV. Országos Klasszikus Balettversenyen. A lányok akkor II. helyezést értek el, 2014-ben Vellai Krisztina szóló kategóriában II. helyezett lett, és a továbbképzős „spanyol csoport” is dobogóra állhatott, 2017-ben az I. korcsoport, a legifjabbak szereztek III. helyet. Idén először, a gyerekek kérésére részt vettünk a Budai Táncklub által szervezett Berczik Sára-emlékversenyen, ahol karaktertánc kategóriában III. helyezést ért el a tavaly is versenyző csapat.
(Tamás Angéla)