Ugrás a tartalomra

Látogatóban Argentínában

2018. november 09. péntek
Molnár Janka életre szóló barátságokat kötött az ifjúsági olimpián
Látogatóban Argentínában

Látogatóban ArgentínábanMolnár Janka pályafutása egyelőre töretlenül ível felfelé. A BMTE 17 éves atlétahölgye tavaly bronzérmet szerzett a győri EYOF-on (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál), idén október közepén pedig sikerrel képviselte a hazát és Budafokot Buenos Airesben, a 3. ifjúsági olimpián. Bartha Attila tanítványa hetedik lett a 400 méteres síkfutásban, de ennél is nagyobb élmény volt Jankának, hogy más sportágak magyar kiválóságaival, egy borítékolhatóan majdani olimpiai bajnokkal, Milák Kristóffal is barátságot kötött.

Janka nem egyedüliként képviselte kerületünket Argentínában, hiszen Zombori Gábor, a Budafóka SE úszója 100 méter mellen és 200 méter vegyesen egyaránt hetedik, 50 méter mellen nyolcadik lett, a 4x100 méteres vegyes váltó pedig (benne Zomborival és a szintén budafoki, de Törökbálinton versenyző Böhm Sebestyénnel) negyedik helyen végzett!
„Sebi osztálytársam volt a Kempelenben, tehát régóta ismerjük egymást, jó volt együtt képviselni Magyarországot a budafokiakkal, bár bevallom őszintén, Zombori Gabit csak most ismertem meg személyesen – mondta Janka, aki élete eddigi legszebb élményeként emlékezik vissza a Buenos Aires-i három hétre. – Hosszú volt, de jó volt, egyetlen pillanatig sem unatkoztam.”
Az egyetlen problémát az jelentette, hogy az atlétáknak már kicsit későn rendezték az ifjúsági olimpiát, hiszen októberre befejeződött a szabadtéri idény, ilyenkor mindenki az alapozással van elfoglalva a fedett pályás szezonra és a 2019-es versenyekre.
„Sajnos, ennek megfelelően nem is tudtam megközelíteni a legjobb időeredményemet 400 méter síkon. Az 55,93 és 56,00 másodpercnél tudok sokkal jobbat is, 53,99 másodperc az egyéni csúcsom, de ez most a hetedik helyre volt elegendő. Nem vagyok elégedetlen, arra számítottam, hogy nem kerülök az első tízbe, mivel torokgyulladással is küszködtem a kiutazás előtt, így kellemes meglepetés volt számomra a jó helyezés. Érdekes rendszerben versenyeztünk, kétszer futottunk, s a két időeredménynek az átlagát számolták, így lettem hetedik. Jövőre átváltok a 400 méter gátra, de most még a síkon futottam” – magyarázta Janka, aki beleszeretett Buenos Airesbe.
„Nem voltak luxuskörülmények, Argentína nem a leggazdagabb ország, a kaja is kissé unalmas volt, de sebaj, a társaság mindenért kárpótolt. Óriási élményt jelentett, hogy megismerkedhettem más sportágak magyar klasszisaival, így például a három-három aranyérmet szerző úszófenoménekkel, Milák Kristóffal és Késely Ajnával. Kristóf különleges srác, van, aki nagyképűnek hiheti, de ez tévedés, mert nem az, csak nehezen kezeli a hirtelen jött népszerűséget és azt, hogy mekkora úszó. Szerintem még nem igazán sikerült feldolgoznia azt, ami az elmúlt másfél évben vele történt” – elemezte Janka a következő két-három olimpia potenciális aranyesélyesének személyiségét.
A versenypályán kívül történtek egyik legizgalmasabb fejezete a Villa Florito negyednek, annak a szegényes városrésznek a meglátogatása volt, ahol Diego Armando Maradona a gyermekkorát töltötte.
„Bár nem vagyok nagy futballrajongó, azért mégis óriási élmény volt látni, milyen körülmények között nőtt fel ez a legendás sportember” – emlékezett Janka, aki szívébe zárta Buenos Airest, ezt a különleges világvárost. (Ch. Gáll András)