Ugrás a tartalomra

Lombos szőlő a Koch-birtokon

2018. január 19. péntek
Az Év Bortermelője járt a Kempelen Farkas Gimnázium nyílt szakmai napján
Lombos szőlő a Koch-birtokon

Első, néhány soros szőlőjéből negyed évszázad alatt egész birodalmat épített ki a 2017-es Év Bortermelője cím egyik jelöltje, Koch Csaba, a borotai központú Koch Borászat tulajdonosa. A hajós-bajai borvidéken gazdálkodó szőlész-borász szakmérnök, aki tavaly ünnepelte 25. szüretét, és 2013-as Cabernet Sauvignon Classicus bora harmadszor is aranyérmes lett – legutóbb ősszel Olaszországban, a cabernet és merlot borok világversenyén –, nemrég a Kempelen Farkas Gimnáziumban járt vendégségben. 

– Milyen szálakkal kötődik Budafok-Tétényhez?

– Rengeteg rendezvényen vettem már részt a kerületben, sőt azon is elgondolkodtam, hogy vásárolok itt egy telephelyet, mert ez egy nagyon jó adottságú hely. Jól megközelíthető, nagyon sok a bortárolásra alkalmas pince, és építészeti kultúrája sem elhanyagolható. 

– A Koch Borászat 2014-ben elnyerte a rangos Év Pincészete díjat, korszerű pincészete van húszhektárnyi szőlőültetvénnyel, vendégházzal. Miért van szüksége egy budapesti telephelyre?

– Magyarországon jelentős mértékben fejlődik a szőlő- és borágazat, főleg minőségi szempontból, de a borászok, ahogy én is, érzékelik, hogy Budapest a legfőbb piacuk. Tudjuk, hogy a fogyasztókat minél közelebb kell hozni a borhoz és a szőlőhöz, ezért kereskedelmi és turisztikai szempontból fontos a vidéken lévő birtokok felvirágoztatása, vendégházak üzemeltetése. Jóval egyszerűbb és hatékonyabb lenne azonban, ha a fővárosban lenne egy olyan terület, ahol a vidéken élő kisebb borászatok is meg tudnák vetni a lábukat. Létrehoznák kiskereskedelmi központjukat, így az országban megtermelt borok és pezsgők elérhetővé válnának a nagyközönség számára, és a szállítási, valamint logisztikai költségek is csökkennének. Mindenki jól járna, és az egész ágazatnak előnyös lenne.

– Ültetvényeiken nem korlátozzák a szőlő növekedését. Ez megszokott dolog?

– Valóban kevéssé elterjedt módszer, mert az ember hajlamos azt gondolni, hogy mindenkinél mindent jobban tud, ezért nyirbálja, befűzi, kötözi a növényt, amely azonban sokkal jobban tudja, merre növelje a hajtását, merre fordítsa a levelét, mi jó neki. Mi már évek óta így műveljük a szőlőinket, mert a nagy, szellős lombozat jelentősen növeli a szőlőtőke fotoszintetizáló képességét, így javul a szőlő és a bor minősége is. (T. A.)