Ugrás a tartalomra

Magyar Tudomány Ünnepe a Tomori Pál Főiskolán

2016. november 23. szerda
A Tomori Pál Főiskola budapesti tagozatán "Oknyomozó tudomány" címmel tartottak tudományos konferenciát
Magyar Tudomány Ünnepe a Tomori Pál Főiskolán

Karsay Ferenc polgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, minden település rangját, elismertségét növeli, jelzi, ha van jól működő felsőfokú intézménye. "Számunkra nagy tisztesség, büszkék vagyunk arra, hogy az Önök intézményének otthont adhatott a kerület, Budafok-Tétény!"- mondta a polgármester. Az intézményük nemes hagyományt teremtett azzal, hogy immár 13. alkalommal rendezi meg ezt a konferenciát, követve azt a jól ismert elvet, fontossági sorrendet, hogy a hagyományok őriznek meg minket, és nem fordítva - fogalmazott Karsay Ferenc.

Megnyitójában Dr. Meszlényi Rózsa rektor azt emelte ki, nagy öröm számára, hogy a Magyar Tudományos Akadémia által kezdeményezett Magyar Tudomány Ünnepének rendezvény-sorozatában ebben az évben is részt vehetett a Tomori Pál Főiskola. Emlékeztetett, hogy a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását az 1825. évi országgyűlésen határozták el felsőbüki Nagy Pál november 3.-i beszéde és gróf Széchényi István felajánlása nyomán. A Magyar Köztársaság kormánya 1997-ben november 3.-át a Magyar Tudomány napjává nyilvánította. A Magyar Tudományos Akadémia alapításának napja köré csoportosuló ünnepi események évről-évre egyre bővültek, egyre több programot tartalmaztak. Konferenciák, tudományos diákkörök, kutatóintézeti és nyílt napok, ismeretterjesztő foglalkozások, rendkívüli múzeumi nyitva tartások jelzik, a rendezvény sokszínűségét.
A rektor úgy fogalmazott, régóta tartja magát az az összefüggés, hogy a tudás hatalom. "Napjainkban azonban módosítanunk kell ezt, mert a tudás az információval együtt jelent hatalmat. A tudásra alapozva a nap mint nap ránk zúduló információrengetegből meg kell tanulnunk gyorsan szelektálni, beépíteni a már meglévő tudásstruktúránkba és azt eredményesen hasznosítani. Ez a századunk egyik legnagyobb kihívása." - mondta Dr. Meszlényi Rózsa a Tomori Pál Főiskola rektora.

Nem csupán a kerület büszke az itt működő oktatási intézményekre, ez fordítva is igaz: "Valósággal új időszámítás kezdődött azzal, hogy a Tomori Pál Főiskola 2011 szeptemberétől kezdve új budapesti helyszínen fogadja hallgatóit. A Művelődés utcai kastély nagy része 1945 előtt épült, a Schindely család birtoka volt. Méltó helyszín egy felsőoktatási intézmény számára." - olvasható az intézmény honlapján.