Ugrás a tartalomra

Maja tervez, Isten végez

2019. augusztus 09. péntek
Sokak számára már törzshely a nemrég nyílt Pavilon Kávézó
Maja tervez, Isten végez

Maja Wanot – a kerület számára „Majecsko” néven ismert cukrász – néhány hónapja nyitotta meg a Pavilon Kávézót, amely házias ízeivel, hagyományos, ám mégis különleges süteményeivel számtalan régi és új látogatót vonz az Art Quarter Budapest udvarába. A vállalkozó szellemű hölgy azóta megsütötte a Kerület Sütijét, az önkormányzat stratégiai partnereként hivatalosan is „felkerült a térképre”, valamint a közelmúltban táborokat is tartott a legifjabbak számára. És az újabb ötletek egyre csak születnek…

Négy tucat kisgyermek már egészen biztosan fel tud törni egy tojást vagy meghámozni egy sárgarépát, ugyanis a konyhai „turpisságok” jutottak főszerephez „Majecsko” nyári táborában. Négy héten keresztül – az egyhetes pihenőtől eltekintve – fogadta és nyaraltatta a csemetéket az egyébként maga is háromgyerekes édesanya. És ez még nem minden, a süteményező emellett a megszokott, reggel nyolctól délután hatig tartó nyitvatartási időben működött, várva nemcsak a gyerekeket furikázó szülőket, de az utcáról – vagy az Art Quarter Budapest termeiből – betérő fiatalokat és időseket egyaránt. A gyerekek a sütik és az egyszerűbb ételek elkészítésében segédkeztek is.

– Nem minden sütemény lett ehető – nevet Maja –, de a kicsik nagyon élvezték, hogy kipróbálhatták a sütés-főzés alapjait. Sokat jártunk a közeli játszótérre, voltunk a zöldségesnél is, hogy a gyerekek friss alapanyagokat tudjanak választani. Kézműves-foglalkozáson is részt vehettek, az utolsó délután pedig mexikói napot tartottunk, helyi ételeket fogyasztva. A legkisebb vendég alig volt négyéves, a legnagyobb is csak tizenhárom. A gyerekeknek szükségük van az aktív pihenésre, ezért itt, az Art Quarter udvarán is játszhattak, hiszen a konyhai feladatoknál sokat kellett koncentrálniuk. Idén már nem lesz több tábor, nagyon elfáradtunk, én is és a csapatom is. Egy diákmunkás lány is segített nekem, amikor szorított a sok teendő, nagyon büszke voltam rá – mesélte a cukrász, amikor a tábor programjáról kérdeztem. (A kávézó egyébként a továbbiakban is szívesen várja a tanulókat.)

Maja azonban nem dőlhet le kipihenni az elmúlt hetek fáradalmait, hiszen sorra kapja a megrendeléseket, emellett pedig folyamatosan az újításokon töri a fejét. Születésnapi partik, családi és baráti összejövetelek számára is helyet adhat hamarosan a kávézó, augusztus végén, a borfesztivál kezdetére pedig már a kézműves sörök, zamatos italok árusítását is szeretné megvalósítani. A júniusi Kerület napjától eltérően a „bornapok” alatt az üzletében várja majd a fesztiválra látogatókat. A téli időszakra pedig fűtött pavilonokat szeretne létesíteni, hogy a hideg időben se kelljen lemondani az ínycsiklandó harapnivalókról.
Eltökéltségét nézve ez nem lesz probléma.

(Gáll Anna)