Ugrás a tartalomra

Május hónap művésze: Arató László

2016. május 25. szerda
Jelenleg a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola és Általános Iskola intézményvezetői feladatait látja el.
Május hónap művésze: Arató László

A vezetői munka mellett elsősorban fúvóskarnagyként tevékenykedik. 1986 óta vezényli a Budafoki Fúvósegylet Zenekarát. Fontos szakterülete a fúvószenei átdolgozások készítése, illetve a fellelhető hagyományos repertoár modern koncertfúvós-zenekar számára is játszhatóvá tétele. Ide kapcsolódik a Budafokon még nyomokban megtalálható „sváb” fúvószenekari hagyomány felélesztése, és a hagyományos darabok modern szempontok szerinti átdolgozása.

Másik fontos érdeklődési köre a régizene. 1980-tól a Tűzoltóságnál a Tinódi Kamarazenekarban játszik harsona szólamvezetőként. Több más együttesnek is volt tagja, így pl. a Régizene Stúdiónak, a Kecskés Együttesnek, de alkalmanként a Camerata Hungarica–ban és aClemencič Együttesben is közreműködött. Saját együttesként a Reneszánsz Harsonaegyüttest vezette.

1993-tól működik a Szent Kristóf Régizene Együttes, melynek művészeti vezetője.

Kutatási területe a régi korok hangszereinek rekonstruálása, és játékmódjuk bemutatása. Jelenleg kb. 100 darabos gyűjteménye van régi hangszerek kópiáiból.

 

Elismerések:

·         Művészeti munkáért 2003-ban Törley díjat kapott.

·         A Landesrat der Ungardeutscen Chöre, Kapellen und Tanzgruppen 2006-ban ezüst érdeméremmel tüntették ki nemzetiségi együttesekben végzett munkájáért.

·         2012-ben együttesével, a Budafoki Fúvósegylettel elnyerte a Budafok-Tétény Budapest 22. kerületi Önkormányzat „Kultúra 22” díját.

·         2015-ben Budafok-Tétény Budapest 22. kerületi Önkormányzat „Kultúra 22” díjjal tüntette ki.