Ugrás a tartalomra

Már működnek a mobil köztéri kamerák a kerületben

2017. március 09. csütörtök
Négy mobil térfigyelő kamerát helyeztek el kerületünk főbb csomópontjain a közterületi rend fokozása érdekében. A kezdeményezés kísérleti szakaszban van, a következő hónapok tapasztalatai alapján dől majd el, érdemes-e tovább bővíteni a rendszert.
Már működnek a mobil köztéri kamerák a kerületben

A mobil kamerák telepítési pontjai szükség szerint rövid idő alatt módosíthatóak, mobilhálozatos SIM-kártyán keresztül küldik központi tárolásra a rögzített felvételeket.  Az új rendszer előnye a gyors telepítés, átszerelhetőség lehetősége, hiszen a gyérebben lakott kerületek fix bekamerázása hatalmas kapacitást igényelne.

 

"A most használatba vett eszközöket oda tudjuk vinni, ahol erre a leginkább szükség van" – mondta a budafokteteny.hu-nak Zugmann Péter alpolgármester. Hozzátette, ha például egy helyszínen rendszeres az illegális szemétlerakás, akkor a kamera kihelyezése segíthet azonosítani az elkövetőket. A felvevő eszközök további előnye, hogy napelemmel működnek, így a környezetbarát szempontoknak is megfelelnek. "A kamerák helyszínének megválasztásánál fontos szempont volt, hogy Budafokra és Nagytéténybe is jusson belőlük. Arra törekedtünk, hogy a kerület főbb csomópontjait lássák be ezek a kamerák, de a rendőrségtől is kaptunk szakmai segítséget a helyszínválasztásban, illetve a lakossági visszajelzések is szerepet játszottak a döntés meghozatalában" – tette hozzá az alpolgármester.

 

Örvendetes tény, hogy a kerület alapvetően "békésnek" mondható, ezért leginkább a kisebb bűncselekmények felderítésében segíthetnek az új kamerák. A rendszer alapvető feladata a szabálytalan szemétlerakások és a közterületi rongálások felderítése, illetve az általános biztonságérzet növelése, erősítése.

 

A kamerafelvételeket a Közterület Felügyelet munkatársai figyelik, és ha a tapasztalatok azt igazolják, hogy a kamerarendszer érdemben segíti a munkájukat akkor több kamera beszerzésére és kihelyezésére is sor kerülhet.