Ugrás a tartalomra

Március hónap művésze

2016. március 18. péntek
Haszon Ákos képzőművész, grafikus
Március hónap művésze

Haszon Ákos gyermekkorát Tatabányán töltötte. Hogy pontosan mi indította el a képzőművészet felé? Ő maga is nehezen tudja megfogalmazni, mert emlékei szerint mindig rajzolt. Talán az első nagyobb eszméléseket édesanya öccsének, Ferkónak köszönheti.

A portrékat, aktokat, csontvázakat és csendéleteket rajzoló, festő nagybátyjánál véglegesen beoltódott a képzőművészet iránti szeretettel. Bár eredetileg őslénykutatónak és űrhajósnak készült.

A kisképző után nem vették föl mindjárt a főiskolára, ezért elment Kecskemétre a rajzfilmstúdióba dolgozni. Hamarosan háttérfestő lett belőle. Nagy élmény volt számára, hogy gyerekkora egyik legkedvesebb rajzfilmsorozatát, a Magyar népmeséket, ő is gyarapította a munkájával.

1995-ben került a Képzőművészeti Főiskola Képgrafika szakára. Az ott töltött öt év élete legtermékenyebb alkotói időszaka volt. A főiskolán ismerte meg feleségét, a szintén grafikus Hernusz Ágnest. 2003 és 2013 között öt gyermekük született.

Iskolatársa megkeresésére kezdett el foglalkozni számítógépes grafikával és helyezkedett el ezen a területen. Dolgozott a Hídember,  a Terminátor 3, a Szabadság, szerelem című filmek digitális jelenetein és trükkfelvételein, illetve animációs kísérőfilmeket, intrókat készített. Később a gyerekek körül megsokasodott teendők miatt otthonról végzendő munkát keresett. Jelenleg a Puppetworks nevű cégnek fest megrendelésre napi szinten.

A főiskola elvégzése óta, ha ideje engedi és valamilyen téma nagyon foglalkoztatja, akkor fest saját kedvtelésére is. Bevallása szerint egyelőre több az ötlet, mint ami ténylegesen megvalósul. Művészi sokszínűsége megmutatkozik más műfajokban is, az alkotás örömét megleli a zenélésben, a gitározásban is.

Március hónap művésze