Ugrás a tartalomra

Másodfokú hőségriasztás szeptember 1-e éjfélig

2015. augusztus 31. hétfő
Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását 2015. augusztus 29. (szombat) 0:00 órától szeptember 1. (kedd) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást adott ki.
Másodfokú hőségriasztás szeptember 1-e éjfélig

Az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjon mindenki árnyékba. A szabadtéren dolgozók illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.

Érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni. Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt.  Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik jelenleg a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást,  hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.


A kerületben az alábbi helyeken találhatunk működő ivókutakat:

-Fácán utcai nagy játszótér (Fácán u. - Társasház u. közötti mély fekvésű) Bartók ltp.

-Nagytétényi 236. mögötti játszótér

-Pannonplast játszótér (Nagytétényi út)

-Kőbányász park

-Elza u.- Barátcinege u. játszótér

-Vidám utcai játszótér

-Rózsakert u.- Vidám u. sarok (beton falikút)

-Rózsakert vkp.

-Tűzliliom 45. - Rózsakert 15. között

-Rákóczi u. 8. játszótér

-Tűzliliom sportpálya és kutyafuttató között

-Pannónia u. játszótér (ping-pong asztaloknál)

-Komáromi kiserdő (parkban, Komáromi út felől)

-Arany János ltp. játszótér

-Kossuth L. u. 31. játszótér

-Leányka szánkózódomb játszótér

-Tompa u. játszótér (Kolonics Iskola előtt)

-Leányka u. 5-7. közt (5. szám mellett)


Klauzál Gábor Budafok Tétényi Művelődési Központ (1222 Budapest Nagytétényi út 31-33.), mint légkondicionált közösségi hely a hétvégén is  nyitva tart.

Másodfokú hőségriasztás szeptember 1-e éjfélig