Ugrás a tartalomra

Mediterrán délután - Itáliai életérzés a Klauzál Házban - videóval frissítve

2017. április 24. hétfő
Vasárnap nem kellett 600 kilométert utaznunk, ha igazi olasz eszpresszóra vágytunk vagy itáliai balettet akartunk látni. Az április 9-én rendezett olasz nap a népszerű kubai és indiai kulturális napokat követte a művelődési központban.
Mediterrán délután - Itáliai életérzés a Klauzál Házban - videóval frissítve

A vasárnapi program Nicolo Bottalla festőművész kiállításának és Czimbal Gyula fotóművész „Velencei anziksz” c. fotókiállításának megnyitójával indult, ahol az itáliai életérzés esszenciáját láthattuk képekben. A kiállítást a Budafoki Fotóklub elnöke, dr. Vankó András nyitotta meg. Beszédet mondott az Olasz Kultúrintézet megbízott igazgatója, Gian Luca Borghese is. A képek a milánói Scálából érkező Francesca Provvisionato mezzosoprano személyes történeteinek köszönhetően teljesedtek ki. Az énekesnő - aki egyébként kiválóan beszél magyarul - elmondta, az első, Magyarországgal kapcsolatos emléke a Kodály-módszerhez kapcsolódik. Francesca Provvisionato beszélt a Mindenki című magyar film sikeréről és üzenetéről is. Hangsúlyozta az éneklés szabadsága mindenkié!

 

A délután folytatásaként prof. Szabó Győző, a Római Magyar Akadémia igazgatója tartott lenyűgöző előadást, akinek láthatóan a „szíve közepe” az olasz kultúra. A professzor rengeteg személyes történettel és érdekességgel tette emlékezetessé és szerethetővé előadását, ahol a magyar-olasz kapcsolatokról is beszélt.

 

A figyelem nem lankadt ugyan, de az ez után következő olasz kávéra senki nem mondott nemet. A rendezvényen Nezvál Gergely, a La Marzocco Hungary képviselője és Balogh Csaba, a Trattoria Pomo D’oro budapesti olasz étterem baristája készítette el a legkiválóbb ristrettokat és espressokat. Előadásában Nezvál Gergely mesélt az olaszok kávéfogyasztási szokásairól, arról hány gramm kávé, hány bár nyomás és milyen pörkölés szükséges a tökéletes olasz kávéhoz.

 

A színházteremben az Operaház olasz táncművészei léptek színpadra, ahol Új koreográfusok címmel adták elő a klasszikus balett tánctechnikát modern formába öntő előadásukat. Az estét a Juhász Attila Jazz Quartet és Don Lázi koncertje zárta. A Klauzál Ház kamaraterme hangulatos bárhelyszínné alakult, ahol olasz swing slágerek mellett remek borokat és mediterrán ízelítő falatokat is kóstolhattak a résztvevők, akik az este végén táncra is perdültek.

 

Funk Ivett, az esemény szervezője elmondta, nagyon pozitív visszajelzéseket kaptak az olasz napról, ezért már tervezik is a folytatást egy újabb tematikus kulturális nappal. Azonban hogy melyik nemzetet ismerhetjük meg közelebbről, egyelőre titok maradt.

 

A Promontor TV összeállítása: