Ugrás a tartalomra

Megemlékezés a Donát-hegyen

2019. október 05. szombat
A Baross Gábor Telepi Polgári Kör szervezésében a helyi általános iskola diákjainak közreműködésével emlékeztek a tizenhárom aradi vértanúra a Donát-hegyi emlékhelynél.
Megemlékezés a Donát-hegyen

Az ünnepséget Bodnárné Fehér Erzsébet, a Baross Gábor-telepi Polgári Kör elnöke nyitotta meg, aki köszöntötte a megjelenteket, köztük Zugmann Péter alpolgármestert, Somogyvári Kinga képviselőjelöltet és a megjelent kerületi szervezetek képviselőit.

A Himnusz eléneklése után Monostoriné Szeleczky Gabriella, a Baross Gábor Általános Iskola történelem tanára tartott ünnepi beszédet.

,,A tizenhárom tábornok Aradon és Batthyány Lajos Pesten, emberfeletti bátorsággal viselte a halált. Bár tudták mi vár rájuk, mindannyian vállalták tettüket, a hazáért adták az életüket. Tiszta szívvel és emelet fővel álltak bíráik és hóhérjaik elé. Férfias elszántsággal tűrték sorsukat abban a reményben, hogy igaz ügyük nem veszik el örökre. (…) 170 év tel el azóta, s mi barossiak ma itt ezen a szép és méltó emlékhelyen, a Donát-hegyen ültetett tizenhárom fa mellett emlékezhetünk a tizenhárom aradi vértanúra.”

Monostoriné Szeleczky Gabriella emlékező sorait követően Ambrus Károly tárogatón játszotta el az Arad felől fúj a szél című dalt. Péter Árpád, a POFOSZ XXII. kerületi elnöke mondott ünnepi beszédet, majd Vályi Nagy Géza: Három könnycsepp… című versével emlékezett meg az aradi vértanúkról.

Delényi Éva tárogatójátéka és Ambrus Károly éneke után ünnepélyesen megkoszorúzták az emlékhelyet. Budafok-Tétény önkormányzatának nevében Zugmann Péter és Somogyvári Kinga, a POFOSZ XXII. kerületi szervezetének nevében Péter Árpád, a Baross Gábor Általános Iskola képviseletében Kukainé Békési Emese és két diák, a Barosss Gábor Telepi Polgári Kör képviseletében Szeibert István és Balázs Jánosné és a Baross Gábor Általános Iskola két ötödik osztálya helyezte el az emlékezés virágait.

Megemlékezés a Donát-hegyen

Fotó: Horváth Tamás