Ugrás a tartalomra

Megépült a Falu kemencéje

2016. június 19. vasárnap
Negyedszázados jubileumát ünnepelte a Nagytétényi Polgári Kör
Megépült a Falu kemencéje

A Nagytétényi Polgári Kör idén ünnepelte 25. születésnapját, ezért június 4-én egy nagyszabású, egész napos rendezvényen találkozhatott mindenki, aki ez elmúlt negyed évszázad alatt aktívan részt vett a kör életében. Az ünnepségen részt vettek Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Karsay Ferenc polgármester és Szepesfalvy Anna alpolgármester mellett a kerület egykori polgármesterei, a díszpolgárok és a civil szervezetek vezetői.

Az ünnepség elején Bánhegyi Ferenc felidézte a magyar történelem három tragédiáját, a tatárjárást, a mohácsi vészt és Trianont. A Nagytétényi Dalkör új díszruhában, dallal emlékezett meg a június 4-i eseményekről.

– Immár 25 éve törekszünk arra, hogy méltó öröksége lehessen a polgári kör Nagytétény gazdag múltjának – kezdte ünnepi beszédét Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke. – Minden évfordulón valami emlékezetes dolgot találunk ki, ilyen volt az öt évvel ezelőtti Szent Flórán ivókút is. Idén még nagyobbat álmodtunk, és a hihetetlen összefogásnak köszönhetően három hónap alatt megépítettük a Falu kemencéjét, amiért nagy köszönet jár az itt élő tétényieknek és a kerületi vállalkozóknak – hangsúlyozta Lászlóné Varga Éva.

Karsay Ferenc polgármester megköszönte a polgári kör tagjainak, hogy 25 évvel ezelőtt egy több mint százéves hagyományt élesztettek fel, és töretlenül gazdagítják még a mai napig is Nagytétény életét. Az ünnepi beszédek után a közönség megismerhette a Lics Pincészet által felajánlott jubileumi pákozdi syrah bort, amely a jeles esemény bora lett. Emellett bemutatták Bakó Károly és Vincze István szerkesztésében a Nagytétényi Polgári Kör színes, képes emlékkönyvét is. Az eseményen hatan vehettek át Nagytétényért emlékérmet a kör elnökétől. Az elismerést megkapta Bilicsi István, a Nagytétényi Polgári Kör egyik alapítója, Bogó Ágnes, a Nagytétényi Ember- és Érdekvédő Egyesület elnöke, Dindi István helytörténész, Kludák Erzsébet, a Nagytétényi Helytörténeti Kör és Dalkör vezetője, Kovacsics Lászlóné, a Nagytétényi Nyugdíjasklub vezetője és Landi Jánosné, a kör vezetőségi tagja. A délelőtti programban fellépett a Czene-Bánhidi Petra tanítványaiból álló Passé Tánccsoport, valamint Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész.

Mivel nincsen születésnap torta nélkül, a télikertben 150 szeletes krémes tortával kínálták meg a vendégeket. Az ünneplés az esti órákban is folytatódott. Elsőként a Nádasdy Néptáncegyüttes lépett fel, majd a Bartók Béla Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 2. osztályos diákjai adtak elő részleteket Rideg Sándor Indul a bakterház című regényéből. A műsort a Nagytétényi Dalkör vidám előadása zárta. A nap fénypontja a Falu kemencéjének felavatása volt, amelyet Fülöp Ákos plébános áldott meg. – Egy kenyeret nem olyan egyszerű elkészíteni, rengeteg munka gyümölcse. Megáldom ezt a kemencét, hogy ami ebben megsül, az valóban a test tápláléka lehessen, és ezen keresztül a lélek tápláléka is – mondta az atya. (Viszkocsil Dóra)

Kapcsolódó anyagok: http://www.lokal.hu/2016-06-kemencet-is-epitett-maganak-a-falukozosseg/