Ugrás a tartalomra

Őseink nyomában

2018. április 05. csütörtök
Új helyen nyílt helytörténeti kiállítás Nagytétényben az önkormányzat támogatásával
Őseink nyomában

A Nagytétényben élt sváb családok hétköznapjait bemutató helytörténeti kiállítás több mint három év után a Cziffra Kulturális Központból új helyre, az önkormányzat által felújított és felajánlott épületbe, a Nagytétényi út 278. szám alatti ingatlanba költözik. A tárlatot Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg.

„Ez a kiállítás hiteles lenyomata a nagytétényi múltnak, ott lüktetnek benne az emlékek. Megismerhetjük többek között az itteni svábok házasságkötési szokásait is. Az esküvőket rendszerint a gazdasági év befejezése után, az ősztől húsvétig terjedő időszakban, általában csütörtökön tartották. Kis szerencsével lehetne akár a mai napon is egy” – mondta Kövér László.

A Nagytétényi Helytörténeti Kör hosszú éve kutatja a helyi iparosok és családok múltját, melynek köszönhetően rengeteg értékes használati és dísztárgyat mentettek meg az enyészettől. Az öt évvel ezelőtti nagy gyűjtésnek köszönhetően szinte egész Nagytétény megmozdult, kincsek kerültek elő a padlásokról és a pincékből. Ezeknek a tárgyaknak ad most méltó otthont a több mint százéves épület, ahol 1898-ban a Wáhl kosárgyár működött. Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke megköszönte a 42 adakozó tétényinek az értékes kincseket. Németh Zsolt országgyűlési képviselő a következő gondolattal zárta beszédét a megnyitón: „Legyen ez a kiállítás bizonyítéka a nagytétényi sváb közösség életerejének, és legyen egyidejűleg ez a kiállítás forrása is a megmaradásnak, annak az összetartozás-tudatnak, amely elhozta idáig ezt a kis közösséget.” A megnyitó végén külön köszönetet mondtak Wittmann Juditnak és Wahl Ildikónak a rengeteg munkaért. (Viszkocsil Dóra)