Ugrás a tartalomra

Megnyílt a Tavaszi Művészeti Fesztivál

2019. május 23. csütörtök
Tizennyolc napon át kilenc helyszínen harminchárom programmal várja az érdeklődőket a Klauzál Gábor Művelődési Központ
Megnyílt a Tavaszi Művészeti Fesztivál

Nagyszabású, a kerület kulturális életének közel fél évszázadát bemutató kiállítással, St. Martin szaxofonjátékával és a Budafoki Dohnányi Zenekar két részből álló programjával nyílt meg a 45. Budafok-tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál május 9-én a Klauzál Házban.

– Tizennyolc napon át kilenc helyszínen harminchárom programmal várjuk a tisztelt érdeklődőket. Intézményünk, a Klauzál Ház, amely 15. születésnapját üli idén, mivel is ünnepelhetne méltóbban, mint kerületünk egyik büszkesége, a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekar fellépésével – köszöntötte a színházterem közönségét, köztük kerületünk elöljáróit, korábbi polgármestereit és a zenekar alapítóját, Nemes László címzetes igazgatót Gazdik István, a művelődési központ igazgatója.

A színpadi est első részében Beethoven egyik legismertebb alkotása, az V. szimfónia csendült fel a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában. Ezt a legtöbbet játszott remekművet, mely Sors szimfónia néven vált ismertté, az emberi akaraterő és a küzdeni tudás hőskölteményeként tartják számon. Hollerung Gábor karmester a mű elhangzása után így fogalmazott: a szimfónia bátor szembenézés a sorssal, a sors kihívásaival, ahogy azt zenekarunk is tette fennállásának negyed évszázada alatt.

A szünetet követően a vendégek megtekintették a kerületi együttes és Hollerung Gábor huszonöt évét feldolgozó szimfonikus dokumentumfilmet, Sólyom András negyvenperces ÉletÖrömZene című alkotását. A premier előtti vetítésen a résztvevők bepillantást nyerhettek a zenekar hétköznapjaiba és ünnepi eseményeibe, a próbák és a koncertek hangulatába, a zenészek egymáshoz és karmesterükhöz fűződő kapcsolatába, miközben a zenekart vezető karmester filmbeli szereplésének segítségével képet alkothattak a rögös utat bejárt együttes életéről.

Karsay Ferenc polgármester ünnepi beszédében kiemelte: Budafok-Tétény éves körforgásához ma már hozzátartozik, hogy az első melegebb napsugarakkal és az utolsó elnyíló tulipánokkal egy időben elkezdődik kerületünkben ez a tavaszi művészeti programsorozat.

Idén negyvenötödik alkalommal nyitja meg kapuit a fesztivál, amely már önmagában is okot ad az ünneplésre. 

– Kevés olyan rendezvényt találunk, amely ilyen tisztes kort élt meg. Ez az elhivatott szervezők, a kiváló művészek, valamint az értő, nyitott szívű közönség érdeme. „Fényességet küldeni az emberi szív mélységébe: ez a művész hivatása” – idézte zárszóként a romantikus zene egyik legkiemelkedőbb zeneszerzője, a német Robert Schumann szavait a polgármester, majd jó szórakozást kívánt a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertjéhez, a róluk készült filmhez és a további programokhoz.

(Tamás Angéla)