Ugrás a tartalomra

Megszentelték Budafok-Tétény kenyerét Budatétényben

2016. augusztus 28. vasárnap
Misével, kenyérszenteléssel és kulturális programokkal ünnepelték Szent Istvánt
Megszentelték Budafok-Tétény kenyerét Budatétényben

Augusztus huszadikán az egész ország Szent Istvánra, az államalapítóra emlékezett. A budatétényi Szent István király plébánián Udvarnoky László plébános és Fülöp Ákos atya tartott szentmisét.

Budafok-Tétényben is az államalapító Szent Istvánra emlékeztünk augusztus 20-án. A programsorozat már az ünnepnap előtt megkezdődött. Elsőként a Klauzál Házban tekinthették meg az érdeklődők az István, a király című rockoperát, majd a Szilágyi Dezső téri református templomban tartottak ökumenikus istentiszteletet. Mindkét eseményen részt vett Szabolcs Attila országgyűlési képviselő. Az augusztus 20-i kenyérszentelés előtt szentmisét tartottak a budatétényi templomban, majd a hívek a templom kertjében található oltároknál imádkoztak. 

– Szentséges Szűz Mária, emlékezzél meg örökségedről, amelyet hű szolgád, első királyunk és apostolunk, Szent István néked felajánlott és néked végrendeletében reád hagyott. Tekints kegyes arccal országodra, és dicső érdemeiddel légy szónokunk és közbenjárónk szent fiadnál, Jézus Krisztusnál – mondta Udvarnoky László plébános. Az utolsó állomásnál Udvarnoky László atya megáldotta az új kenyeret, köztük Budafok-Tétény kenyerét is. Budafok-Tétény kenyerének ötlete az önkormányzat egyik stratégiai partnerének, a Brucker Pékségnek a tulajdonosától származik. A pékség vezetője jelezte, hogy ők szívesen megalkotnák a kerület kenyerét. A recept titkos, de annyit megtudtunk, hogy budafoki élesztő hozzáadásával készül, sváb recept alapján. A kenyér 75 dekagrammos, és az ünnep után a pékségben meg is lehet vásárolni. A bevétel egy részét a tulajdonosok jótékony célra fogják felajánlani. A kerület kenyerét a megszentelés után Szabolcs Attila országgyűlési képviselő szelte fel.

(Viszkocsil Dóra)