Ugrás a tartalomra

Megújul a tétényi iparosok lobogója

2018. április 18. szerda
Adománygyűjtés a huszonhatodik nagytétényi polgári bálon
Megújul a tétényi iparosok lobogója

Megújul a tétényi iparosok lobogójaNemes tett érdekében gyűltek össze az adakozó kedvű budafok-tétényiek április hetedikén este az idén huszonhatodik alkalommal, a Nagytétényi Polgári Kör által megrendezett kerületi Polgár Bálon. A Szelmann Házban tartott táncos mulatság szervezői a szórakozás mellett/előtt adománygyűjtés céljából rendezték az estet, az elnökség a tombolákból és felajánlásokból befolyt összeget a Nagytétényi Iparoskörnek a viszontagságos évtizedek idején megrongálódott zászlója restaurálására fordítja.

Az 1909-ben alakult Nagytétényi Iparoskör 1926-ban felavatott lobogójának „megmentését” szívügyének tekinti a Nagytétényi Polgári Kör. A zászló jelenleg egy vitrinben díszeleg a Szelmann Ház közepén (Szelmann Ignác kocsmáros vendéglője a múlt század első felében a tétényi iparosok legfontosabb találkozóhelyének számított, innen a zászlóhoz való erős kötődés). Az „Áldd meg Isten a tisztes ipart...” felirattal hímzett zászlót elnézve érthető, miért kellett a második világháború után, a diktatúra évtizedei idején közel negyven évig Spiller Károly bádogosmester padlásán rejtegetni, ahol a textília a hőmérséklet ingadozása és a magas páratartalom hatására foszlásnak indult.

– Sajnos, nem olcsó mulatság egy ilyen selyemzászló restaurálása, az igényes munkafolyamat közel fél évbe és kétmillió forintjába kerülne az iparoskörnek. Karsay Ferenc polgármester ígéretet tett arra, hogyha a bálon legalább egymillió forint összegyűlik, a restauráláshoz szükséges maradék összeget kipótolja – mondta el lapunknak László Éva, a polgári kör elnöke.

A bált a tizenegy esztendős Szabó Vencel trombitaszólója nyitotta meg. A rendezvényre megtelt a Szelmann Ház, az asztaloknál már üres hely sem akadt, a vacsora és a pezsgő fokozta az amúgy is kellemes hangulatot. A mulatságon részt vett Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Bogó Ágnes díszpolgár, a Nagytétényi Ember- és Érdekvédő Egyesület elnöke, Békési Imre díszpolgár és a Záborszky Kúria tulajdonosa, dr. Szirtes Edit, a Német Nemzeti Önkormányzat elnöke, valamint Ipolyvölgyi János, a barossi iparosok képviseletében.

Az estélyen Molnárné Golda Magdolna festőművész díszpolgár diópáccal festett alkotására is lehetett licitálni, amelynek végső összegét szintén a zászló javítására fordítják majd. A vendégek számát elnézve pedig hamarosan minden bizonnyal régi, eredeti fényében pompázó lobogót tűzhetnek rúdra a tétényi polgárok. (Gáll Anna)