Ugrás a tartalomra

Megújult a Budatétényi Rózsakert

2017. június 30. péntek
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter: A rozárium nemzeti kincs
Megújult a Budatétényi Rózsakert

A rozárium átadási ünnepségén, ahol a hatszázötven rózsa nemesítőjének, Márk Gergely kertészmérnöknek az emléktábláját is leleplezték, Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert kérdeztük az európai színvonalú Rózsakertről.

– Hét évvel ezelőtt nem kis fejtörést okozott a minisztériumnak – személy szerint önnek is – Budafok-Tétény rozáriuma. Mennyire volt nehéz feladat megmenteni az egykori rózsakiállítások helyszínét, az egyedi, különleges rózsákat?

– A Rózsakert nagyon fontos nemzeti kincsünk, Közép-Európa talán legnagyobb rozáriuma, amely magába foglalja Márk Gergely és más kutatók életművét is. A nyolcvanas években a Rózsakert komoly kulturális rendezvények helyszíneként is funkcionált, de azután a privatizáció eléggé körbenyirbálta a területet, és a korábbi közel tíz hektárból három hektár maradt.

– Mikor szembesült ezzel a helyzettel?

– 2010-ben, ekkor a legnagyobb problémát a költségvetési hiány okozta. Ma már adottak a feltételek ahhoz, hogy egy európai színvonalú, látogatható rozárium jöjjön létre.

– Milyen változások teremtettek erre lehetőséget?

– A Rózsakert területén eltérő jogállású ingatlanok voltak, minden épület máshova tartozott, néhány éve azonban két állami szervezet, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) és a Herman Ottó Intézet (HOI) rendelkezik felettük. Szakmai oldalról az egységes agrárkutató intézet, a NAIK, pénzügyi oldalról pedig a kerületi önkormányzat és a Földművelésügyi Minisztérium összefogása teszi lehetővé, hogy a kezdeti lépések után továbbhaladjunk.

– Remélhetjük, hogy előbb-utóbb nemcsak régi fényében pompázik ez a gyönyörű virágoskert, de tudományos, kulturális, illetve művészeti funkciót is betölt majd?

– A budatétényi rozárium akkor képes ezeket a feladatokat ellátni, ha megfelelő a háttér-infrastruktúra, és ez a felújított konferenciaközponttal már rendelkezésre áll. Az eredeti látványosságot ugyan nem lehet visszaállítani, mert az elvesztett területek miatt lényegesen korlátozottabbak a lehetőségek, de nekünk azzal kell gazdálkodnunk, amink van. Célunk a teljes megújítás, és az első lépéseket már megtettük ebbe az irányba.

(Tamás Angéla)