Ugrás a tartalomra

Megújult a kerületi Szent Flórián szobor - Videóval frissítve!

2017. június 28. szerda
A nagytétényi alkotást a Katasztrófavédelem országos és helyi vezetőinek, valamint az önkormányzat elöljáróinak jelenlétében áldotta meg Fülöp Ákos esperes.
Megújult a kerületi Szent Flórián szobor - Videóval frissítve!

Karsay Ferenc polgármester köszöntő beszédében elmondta: „mindig fontos volt az önkormányzat vezetése számára, hogy Budafok-Tétény történelmi kincseire nagy figyelmet fordítson. Szerencsére bővelkedünk ezekben a gyöngyszemekben – gondoljunk csak a Budafokkal egyidős barlanglakásokra, vagy a Törley pezsgőpincészetre.”- tette hozzá. Beszéde végén köszönetét fejezte ki a tűzoltók felé: „Jó érzés tudni, hogy vannak olyan emberek, akiknek Szent Flórián jelenti a mindenkori mércét.”

A tűzoltók védőszentjét ábrázoló szobor évszázadok óta díszíti kerületünket.  A 18. századi alkotás restaurálása május végére készült el, ezt követően június 19-én került sor az avatóünnepségre. A polgármesteri köszöntő után Fülöp Ákos esperes, nagytétényi plébános áldotta meg a szobrot. Az ünnepsége elején és annak zárásaként a Nádasdy iskola igazgatója, Arató László rövid fanfár szólóját hallhatta a közönség. A szobornál koszorút helyezett el a Nagytétényi Polgári Kör képviseletében László Éva, elnök, aki elmondta, édesapja előtt is fejet hajt, hiszen ő készítette el egykoron a szobrot körbevevő kovácsoltvas kerítést. Az eseményen részt vett Pócsik Attila ezredes, a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és Ott János százados, a Budafoki Katasztrófavédelmi Őrs parancsnoka is, akik a budafoki tűzoltók díszőrsége mellett koszorúval és tisztelgéssel adóztak Szent Flórián emlékének. A szobornál az önkormányzat nevében koszorút helyezett el Karsay Ferenc polgármester és Szepesfalvy Anna alpolgármester, továbbá a kerületi Civil Konzultációs Tanács nevében az elnök, Bogó Ágnes, Budafok-Tétény díszpolgára is.

 

Fotók: Kocsis Zoltán.

További részletek:

http://fovaros.katasztrofavedelem.hu/hirek/5450-felavattak-a-felujitott-szent-florian-szobrot-a-xxii-keruletben

A Promontor TV összeállítása: