Ugrás a tartalomra

Méhészeti előadás a Nagytétényi Helytörténeti Kiállítótérben

2019. január 23. szerda
Január 12-én „Méztermelés Nagytétényben” címmel tartottak előadást, ahol a méhészet megismerése mellett lehetőség volt mézkóstolásra és vásárlásra is.
Méhészeti előadás a Nagytétényi Helytörténeti Kiállítótérben

Wahl Ildikó,  a Kiállítótér vezetője és a nagytétényi lokálpatrioták számára óriási öröm, hogy folyamatosan adományoznak újabb és újabb tárgyakat a helyi lakosok. A gyűjtemény legújabb darabjai között szerepel egy 1910-ben készült baba, amit Bakos Miklós vállalkozó restauráltatott, egy 100 éves fa roller, és egy méhészeti eszközökből álló kollekció, amivel a Mézcsepp Manufaktúra tulajdonosa, a Szabó család gazdagította a gyűjteményt. A család ősei hobby szinten kezdték a méhészkedést, csak a későbbi generációk számára vált fő foglalkozássá.  A szombat délutáni előadások ennek apropóján a méhészetről szóltak, hogy bemutassuk a nagyközönségnek ezt a szakmát és az újonnan kiállított tárgyakat. A kiállítótér és a méhészek elképzelései találkoztak, hiszen mindannyiunk számára fontos az értékek megőrzése, az ismeretterjesztés, a tanítás.

Az eseményt Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke nyitotta meg. Az első előadó Perlaki Gyula volt, akitől a méhészet történetéről hallhattunk érdekességeket, majd Szabó Zoltán, a család legfiatalabb méhésze beszélt a szerszámokról, méhekről, és arról, hogy milyen is ma méhészkedni. Az előadóknak sikerült felkelteni az érdeklődő közönség figyelmét, összekapcsolták a múltat a jelennel, ezzel megvalósítva a nemzedékek közötti párbeszédet. Miután Zoltán és édesanyja, Szabóné Galló Nusi válaszoltak a kérdésekre, kóstolót is adtak a különféle mézekből, miközben arról beszéltek, milyen hatásuk van az egészségre. A kellemes hangulatú délutánon 61 résztvevőt köszönthettünk a kiállítótérben, akik búcsúzóul egy-egy Wáhl Ildikó testvére, Wahl  Zita  által kavicsra festett méhecskét is hazavihettek.