Ugrás a tartalomra

Mentsük meg az óceánokat!

2019. augusztus 11. vasárnap
Környezetvédelmi világnap a Tropicariumban
Mentsük meg az óceánokat!

A június 5-i Környezetvédelmi világnap és a június 8-i Óceánok világnapja alkalmából a Campona a Tropicariummal és a Zero Waste Hungaryvel karöltve, látványos digitális megoldás segítségével tette érzékletessé a cápás állatkert látogatói számára az óceánok műanyag-szennyezettségének döbbenetes mértékét.

A kezdeményezés elsődleges célja, hogy rávilágítson azokra a meghökkentő tényekre, miszerint percenként egy teherautónyi szemét kerül az óceánokba, és hogy ennek következtében a tengeri élőlények soha nem látott fenyegetettségnek vannak kitéve. „Magyarországon, távol az óceánoktól nem találkozunk személyesen ezzel a problémával, ami persze nem jelenti, hogy nem is vagyunk érintettek. A Tropicarium az a helyszín, ahol leginkább átélhetjük mi is a valódi óceánélményt, éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy bemutassuk a valóságot, és felhívjuk a figyelmet az óceánok védelmének fontosságára” – foglalta össze Voith Kinga, a Campona marketingvezetője. A szakmai sajtótájékoztatón Garami Gábor beszélgetett Rodics Katalin természetvédővel, a Greenpeace kampányfelelősével, Kump Edina környezetkutatóval, hulladékcsökkentési szakértővel, a hulladekmentes.hu blog szerzőjével, valamint Farkas Viviennel, a Tropicarium állatgondozójával.

Rodics Katalin elmondta, hogy a Föld 71 százalékát borító óceánok szerepe többek között azért is kulcsfontosságú, mert az általunk belélegzett oxigén felét az óceánok „állítják elő”. Hangsúlyozta, hogy a Greenpeace hazai és nemzetközi szinten is törekszik arra, hogy érdemi változások történjenek a hulladékkibocsátás óriási volumenének megfékezésében. Kump Edina hozzátette, hogy a műanyagszennyezés ellen a saját otthonunkban is rengeteget tehetünk, az apróbb lépésektől kezdve a teljes életmódváltásig. Farkas Vivien a Tropicariumban élő állatokról és azok viselkedéséről beszélt. A bevásárlóközpont arra ösztönzi a látogatókat, hogy a vásárláshoz ne eldobható műanyag szatyrokat használjanak, hanem keressék az ökotudatos megoldásokat.

(Viszkocsil Dóra)