Ugrás a tartalomra

Mértékkel a hosszú életért

2018. június 20. szerda
Egy pohár vörösbor naponta még egészséges is, mert serkenti a vérkeringést
Mértékkel a hosszú életért

Tanulmányok támasztják alá, hogy a minőségi vörösborok mértékkel történő fogyasztása évekkel hosszabbíthatja meg az emberek életét. Legalábbis a szerint az előadás szerint, amelyet a Promontorium Borlovagrend klubjában tartottak nemrég.

A Promontorium Borlovagrend kéthavonta rendez borklubot, a májusi kiemelt eseményükre Kanizsai Pétert, a Semmelweis Egyetem ÁOK-ETK vezető főorvosát hívták meg, aki előadásában a bor és a szabadgyökök szoros kapcsolatára mutatott rá. A borlovagrend kiemelt eseményeinek a Borváros hangulatos pinceága ad otthont, ahol Szűcs Zoltán, a Promontorium Borlovagrend elnöke köszöntötte a megjelenteket. A körülbelül negyvenöt perces vetített előadást sokszor szakította meg az aranyérmes vörösborok megkóstolása. A díjnyertes borokat egytől egyig a borklub tagjai készítették. Az érdekes előadásból sok mindenre fény derült, például arra is, hogy minden vörösborban van polifenol, és a mérsékelt fogyasztás igenis ajánlott. A férfiak 3-4 egységnyit, míg a hölgyek 2-3 egységnyit, vagyis deciliternyit nyugodtan ihatnak naponta minőségi vörösborból. Egészen érdekes összefüggés van az életkor és a vörösbor fogyasztása között – mondta a főorvos. A vörösbort nem fogyasztók életkora például alacsonyabb, mint a mérsékelten fogyasztóké. A polifenolok gyulladáscsökkentők, és vérnyomáscsökkentő hatásuk is van, illetve megelőzhetik a tumoros megbetegedéseket. Kanizsai Péter szerint a szőlő héjában, a kocsány részben és a magban van a legtöbb a fantasztikus anyagból, a polifenolból. Az előadáson elhangzott még, hogy a vörösbor jótékonyan hat a bélflórára is, ami szintén nagyon fontos a hosszú, egészséges élethez. A szervezetben meglévő baktériumok egyensúlya és jóléte ugyanis meghatározó fontosságú az ember immunitása szempontjából. Egy legyengült immunrendszerű betegnél a külsőleg érkező baktériumok hamarabb okoznak bajt, mint annál a szervezetnél, amelyben a mikrobiom jól működik. A legyőzendő szabadgyökök pedig mindenhonnan támadnak: sajnos ott vannak a levegőben, a táplálékban, valamint a túlzott fizikai és szellemi munka során is termelődnek.

(Viszkocsil Dóra)