Ugrás a tartalomra

Messziről jött vendég – indonézek jöttek, láttak, visszatérnek

2017. november 30. csütörtök
Indonéz-magyar önkormányzati kapcsolatfelvételre került sor november 29-én Budafok-Tétényben.
Messziről jött vendég – indonézek jöttek, láttak, visszatérnek

A délkelet-ázsiai ország Purworejo városának polgármestere a delegáció vezetőjeként úgy fogalmazott, lenyűgözték a főváros bornegyedének történelmi nevezetességei, hagyományai és programokban gazdag, pezsgő kulturális élete. Budafok-Tétény Önkormányzata nevében Karsay Ferenc polgármester és Németh Zoltán alpolgármester fogadta az indonéz delegációt.

 

Az egynapos látogatás a Törleyben kezdődött, ahol Kovács György ügyvezető vezette körbe a delegáció tagjait, majd három előadást hallgattak meg a Városháza házasságkötő termében, ahol előbb Kamarás Dorottya kerületi főépítész a kerületi fejlesztésekről

és Budafok-Tétény városmarketing stratégiájáról tartott vetítéssel egybekötött előadást. Ezután Sályi László, a Közigazgatás-fejlesztési és Szervezési Iroda vezetője a Smart city projeket, azaz az kerületünkben megvalósítandó Okos város koncepciót ismertette. Végül Salamon Judit a Budapest Bornegyede projekt, projektmenedzsere a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválról, a Budafoki Pincejáratról tartott látványos bemutatót, ismertetve az Oroszlános udvarba tervezett Kárpát-medencei borászati központtal kapcsolatos terveket is.

 

Az indonéz tengerparti kisváros vezetői láthatóan komolyan érdeklődtek az itt látottak, hallottak iránt. Hangsúlyozták, hálásak a kapcsolatfelvételi lehetőségért, számos jó, követendő példát szeretnének átvenni a mi önkormányzati, városfejlesztései gyakorlatunkból. Agus Bastian Pambudi polgármester úr úgy fogalmazott, nem is gondolták, hogy ilyen „pörgős kisváros” vagyunk, azt ígérte, arra fognak törekedni, hogy minél előbb visszatérjenek hozzánk, sokadmagukkal, indonéz turistacsoportokkal, esetleg befektetőkkel.

 

George Iwan Marantika úr, Magyarország Indonéziai tiszteletbeli konzulja szerint Purworejo és Budafok-Tétény között sok a hasonlóság: településünk Budapest részeként, de gyakorlatilag önálló kisvárosként létezik, és Purworejo is Yogyakarta tőszomszédságában található, mintegy agglomerációs kisvárosként (40 milliós lakossággal), Indonéziában ezen régiójában ugyanis egymást érik a városok, összemosódnak a települési határok.

 

Az indonéz tengerközeli kisváros büszke arra, hogy kiváló minőségű agrár termékeik vannak, főleg kókuszt, kakaót és világviszonylatban is az egyik legjobb minőségű kávét termelik. Szerintük Budafok-Tétény pedig joggal tart igényt a  főváros Bornegyede pozícióra, saját borászati múltjára és jelenére alapozva  – hangzott el a szerdai magyar-indonéz önkormányzati találkozón.

 

FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN ::