Ugrás a tartalomra

Milyen segítséget kaphatnak a rászorulók a kerületben?

2016. január 29. péntek
A téli hideg sokak számára olyan megpróbáltatást jelent, amellyel egyedül nem képesek megbirkózni. Összegyűjtöttük, hogy milyen formában tud segíteni nekik Budafok-Tétény Önkormányzata.
Milyen segítséget kaphatnak a rászorulók a kerületben?

A rendkívüli települési támogatást élelmiszer, illetve tüzelőanyag vásárlására lehet fordítani. A kérelmezőnek egy igazolással kell alátámasztani, hogy rászorul a támogatásra, ami egy naptári évben legfeljebb három alkalommal nyújtható, és együttes összege nem haladhatja meg az évi 36.000.-Ft-ot.
 
A lakhatási  támogatás a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a távhőszolgáltatás, a csatornahasználat, a szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, a közös költséghez való hozzájárulást jelent. A lakásfenntartási támogatás folyósítása a szolgáltató részére történik. Lakásfenntartási támogatás abban az esetben nyújtható, ha a kérelmező háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 71.250. Ft-ot, és a kérelmező, valamint a kérelmezővel egy háztartásban élő személyek egyikének sincs vagyona.

Hátralékkezelési támogatás közüzemi díjtartozásra, közösköltség-hátralékra, épület- és fűtéskorszerűsítéssel járó külön költség hátralékra, lakbérhátralékra állapítható meg. Ezen támogatás vissza nem térítendő szociális támogatásnak minősül.  A szolgáltatás abban az esetben nyújtható, ha az adósság mértéke legalább 50.000. Ft, legfeljebb 200.000.-Ft. A fennálló tartozás legalább 6 havi, vagy a szolgáltatást kikapcsolták. Ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg a támogatás. A szolgáltatás annak nyújtható, aki a vonatkozó jogszabályi rendelkezésben előírt lakásnagyság, illetőleg jövedelmi értékhatár tekintetében támasztott feltételeknek megfelel. A jövedelmi értékhatár vonatkozásában előírt legmagasabb összeg, melyet egyedül élő személy estében határoz meg a jogalkotó 85.500 forint. Az adósságkezelési szolgáltatatással kapcsolatban részletes tájékoztatást a Család- és Gyermekjóléti Központ nyújt (1225 Budapest, Nagytétényi út 276.).

Kerületi intézményeink közül a családsegítés feladatain keresztül a Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központnak jut fontos szerep a veszélyeztetettség megelőzésében és kezelésében. Szakemberei a személyes jelentkezésen, segítségkérésen túlmenően abban az esetben tudják gondozni, illetve különféle támogatáshoz juttatni a veszélyeztetett családokat, egyedül élőket, ha jelzés érkezik hozzájuk, vagyis a rászoruló környezete jelzi esetlegesen a veszélyeztetettséget.

A kerületi hajléktalanok gondozását, így az utcai szociális munkát, illetve a nappali melegedő ellátásait – Önkormányzatunkkal kötött szerződés keretében – évek óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület látja el, mely a hajléktalan ellátás valamennyi érintett területén biztosítja a rászorulók számára  a gondoskodást. Az Egyesület figyelemmel kíséri a kerületben tartósan fedél nélkül élőket, felderíti az újonnan beköltözőket, lehetőség szerint igyekeznek éjszakai, illetve átmeneti szállásaikon elhelyezni azt, aki elfogadja a felajánlott segítséget, és a beköltözést választja. Szükség esetén egészségügyi ellátáshoz juttatja a rászorulókat. A téli krízisidőszakban – novembertől március végéig – a legyengült fizikai állapotban lévők részére szendvicset vagy konzerv ételt, forró teát és édességet osztanak szét nappali melegedőikben, éjjeli menedékhelyeiken, illetve utcai gondozó szolgálataikon keresztül, melyhez Önkormányzatunk szintén évről - évre hozzájárul.

Az intézményesített segítségnyújtáson kívül azonban fontos, hogy odafigyeljünk egymásra és a környezetünkben élőkre!