Ugrás a tartalomra

Mindegy neki, hány tusa

2019. november 07. csütörtök
A remek forma is kijött Gáll Andrásból
Mindegy neki, hány tusa

Remek csapat, felszabadult versenyzés és egy emlékezetes hétvége a lengyelországi Spała városában. És mivel lehetne még ezt is fokozni? Nos, négy fényesebbnél fényesebben csillogó éremmel az Olimpiai Reménységek Versenyéről. A cikk hőse pedig (megint csak) nem más, mint a budafoki öttusavirtuóz kamaszfiú, Gáll András.

Mindegy neki, hány tusaNapokig egyetlen dolog volt a téma a lakásban, mégpedig Andris kitörő öröme a kontinensviadalról hazatérve. Nem is lehet tagadni, hogy mekkora teljesítményként könyvelhetők el a Trion SC sportolójának az ORV-n elért eredményei. Nem elég, hogy az U17-es és az U19-es korosztályban sem akadt nála jobb a kombinált számban (futás+lövés), de az ifjonc olyan kombieredményeket produkált, hogy azokat a öttusavilág felnőtt elitje is megirigyelné.

A 2003-as születésű Andris saját kategóriájában, az U17-esek között egyéniben győzni tudott, míg csapatban Kolonics Dániel és Vajda János társaságában a dobogó második fokára állt fel. Ebben a korosztályban a sportág neve még csak háromtusa, vagyis úszás, futás és lövészet (vagyis medencés, illetve kombinált szám) volt. A 2400 méteres futótávot három lövéssorozat szakította meg, Andris eredménye pedig 7 perc 58 másodperc lett.

– Nagyon örülök, hogy sikerült 8 perc alatti időt kombiznom – mondta lelkesen az öcsém –, hiszen ilyen időt az egész világon jó esetben is csak egy-két gyerek tud. Végre nem izgultam túl a számot, sikerült kihoznom magamból azt, ami bennem volt. Fejben mintha egy kicsit el is engedtem volna az egészet, ezért sikerülhetett ilyen jól.
U19-ben, vagyis az idősebb korosztályban is megmérette magát. Itt már a vívás is szerepelt a program részeként. A kombieredménye itt is a legjobb volt, a négy sorozat és a futás végén 10 perc 44 másodpercet mutatott az óra. Andris egyéniben negyedik – a legjobb magyar három cseh fiú mögött –, csapatban (Gáll András, Szakály Bence, Katona Bence) második, végül mix stafétában Dobronyi Dorinát váltva harmadik helyen zárta a négy országot felvonultató összecsapást.

Habár az ORV az elmúlt években vesztett a jelentőségéből, hiszen jóval kevesebb ország vesz részt rajta, a budafoki öttusázó kiemelkedő időeredményeit nem lehet elvitatni. Mint ahogyan azt sem, hogy a korosztály krémje azért mégiscsak megjelent a versenyen. Szloboda József utánpótlás szövetségi kapitány szavaival élve: „Kétségtelen, hogy a három nap remek alkalmat kínált a tapasztalatszerzésre és a versenykörülmények közötti gyakorlásra.”

(Gáll Anna)