Ugrás a tartalomra

Minden Sport Mindenkié

2015. október 10. szombat
A hagyományos iskolás- és felnőttversenyeken túl a Futafokon idén egy rendhagyó futamot is szerveztek több mint száz résztvevővel
Minden Sport Mindenkié

Napsütéses, szép idő fogadta a harmincadik alkalommal megrendezett Futafok résztvevőit, amelyet Karsay Ferenc polgármester és a kerületi tömegfutóverseny egyik alapító atyja, Szlatényi György nyitott meg.

–  Több mint ötezer résztvevőt várunk a mai, nemzetközileg is elismert sporteseményre, amelynek létrejöttét egy közel százfős szervező csapatnak köszönhetjük. Büszke vagyok, hogy Európában a tíz legjobb között tartják számon kisvárosunk futóversenyét – köszöntötte Budafok-Tétény polgármestere a megjelenteket, majd jó szórakozást kívánva átadta a szót Szlatényi Györgynek.

A Budapesti Diáksport Szövetség elnökségi tagja pár szóban mindenkit emlékeztetett a három évtizeddel ezelőtti, első Futafokra, amelyet száz futó részvételével bonyolítottak le Kászonyi Attilával és négy további szervezővel a Promontor utcában. Hozzátette: az itt megjelent szülők között biztosan akad néhány, aki már azon a versenyen is elindult, úgyhogy hajrá, Budafok-Tétény!

Az első futam előtt a gyerekek által Peppino bohócként ismert Nagy Péter színész műsornak is beillő, a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelő bemelegítést tartott az Alma együttes zenéjére. Az egész napos program műsorvezetője a sok humorral fűszerezett közös mozgással nagy kedvet és remek alaphangulatot teremtett a versenyzéshez.
A hagyományoknak megfelelően az ovis- és iskolásfutamokon kívül voltak váltó- és felnőtt futóversenyek, de rajthoz álltak a görkorisok is. Az idei év kiemelt eseménye azonban az együtt mozgás örömét célzó, délben induló Minden Sport Mindenkié futam volt, ahol a száznál több résztvevő – fogyatékkal élő gyerekek, paralimpiai és olimpiai bajnokok, élsportolók, közéleti személyiségek és civilek együtt tették meg az 500 méteres távot. A futam végén a hatalmas taps mellett mindenki „Teljesítettem” érmet kapott.

– Ez a futófesztivál dinamikusan fejlődő rendezvény és egyben nagyon szép családi esemény – nézett körül Balogh Gábor, a kétszeres világbajnok öttusázó, a miniszterelnök sportfőtanácsadója, aki Sárfalvy Péter világ- és Európa-bajnok öttusázóval érkezett a rendezvényre. A sportoló elmondta lapunknak, egyértelmű volt számára, hogy elfogadja a meghívást. Örül, hogy a sérült gyerekeket segítve, velük együtt vehetett részt ezen a rendezvényen. Hozzátette: szerencsére ez már nem újdonság, hiszen a világon egyre többször és egyre több szervezet, valamint esemény nyitott arra, hogy a fogyatékkal élők bekapcsolódjanak a különböző sporteseményekbe. Nagyon jónak tartja, hogy a Futafok szervezői is lehetőséget teremtettek erre.

A rendezvény egyik főszervezőjétől, Nádor Ágnestől megtudtuk, hogy több mint ötszáz ovis és majdnem hétszáz első osztályos nevezés érkezett, ezért a gyerekek biztonsága érdekében a kicsik több futamánál is külön indították a lányokat és a fiúkat. Arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a Minden Sport Mindenkié futamon a kerületi kötődésű fogyatékkal élő gyerekek mellett a Pető Sportegyesület, a Mozgásjavító Általános Iskola, a Gyengénlátók Általános Iskolája és még több mint 10 intézmény diákjai vettek részt. A program után a gyerekek meghívást kaptak a Tropicariumba, a Csodák Palotájába és a Campona Játszóházba.

A korcsoportok díjazottjai, futamonként az első hat fiú és lány az önkormányzat vezetőitől vehették át érmeiket, okleveleiket és a támogatók által biztosított ajándékcsomagot.
A futóverseny szervezője a Chronomoto Kft., rendezője Budafok-Tétény Budapest XXII. ker. Önkormányzata volt. Lebonyolítását a rendőrök, polgárőrök és mentősök segítették, a pályát a közösségi szolgálatra jelentkező középiskolások részvételével az Nman Aikikai Aikido Egyesület biztosította, a futamokat a Tipográfia SE kerékpárosai vezették és zárták.
A versenyzők eredményeit, a versenyen készült képeket, videókat és tévéfelvételeket a www.futafok.hu honlapon és a facebook.com/futafok22 oldalon lehet megtekinteni. (Tamás Angéla)