Ugrás a tartalomra

Minden sportág alapja a futás

2017. november 11. szombat
Kőszegi Mira hatodik éve sportol a BMTE atlétika szakosztályában
Minden sportág alapja a futás

Minden sportág alapja a futás

Már megszokhattuk, hogy az utóbbi években a szervezők meglepetésvendéggel is készülnek a Futafokra, így az elmúlt években találkozhattunk itt Kangyal Balázs 237-szeres válogatott jégkorongozóval, Joó Abigéllel, a londoni olimpián ötödik helyet szerző, kétszeres Európa-bajnok dzsúdóssal, Madaras Ádám világ- és Európa-bajnok öttusázóval, Balogh Gábor kétszeres világbajnok öttusázóval és Sárfalvi Péter világ- és Európa-bajnok öttusázóval is.

Idén kerületünk fiatal élsportolóit üdvözölhettük kiemelt vendégekként e nagyszabású futóversenyen. Az ifjú reménységeket Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Szabolcs Attila országgyűlési képviselő és Karsay Ferenc polgármester köszöntötte. A kiemelkedő sporteredményeket elérő tizenévesek egyike a Kempelen Farkas Gimnázium tizedikes tanulója, Kőszegi Mira volt, aki hatodik éve sportol a BMTE atlétika szakosztályában Bartha Attila „kezei között”. A rövidtávfutó Mira ma már a gátfutók válogatott keretének is tagja.

– Nagyon élveztem, hogy a díjátadón érmet és oklevelet adhattam át a győzteseknek. Furcsa érzés volt, mert eddig mindig én voltam az, aki kapta az elismerést – osztotta meg új élményét lapunkkal az atléta, aki nagyon örült a rendezvényre kapott meghívásnak.

A 2016-ban Jó tanuló, jó sportoló díjjal kitüntetett diák ugyan nem szokta megtenni a Campona körüli két kilométeres távot, mert rövidtávfutóként nem tesz jót a térdének, de mint mondta, drukkolni mindig eljön, mert sok a barát és az ismerős.

– Minden sportág alapja a futás, ezért is jó, hogy a kerületben a Futafokkal népszerűsítik. A közösségek is jobban összekovácsolódnak, mivel iskolai program – fejtette ki véleményét Mira, aki elmesélte, hogy alsó tagozatosként persze ő is futott itt, neki azonban a rövid táv fekszik jobban, így eddigi sikereit is annak köszönheti, meg természetesen edzőjének, Bartha Attilának.

Élete első külföldön megrendezett nemzetközi versenyén, Dortmundban törött, begipszelt kézzel lett aranyérmes 60 méteren, csapatuk pedig 4x100 méteren a második helyen végzett 2015-ben. Ugyanebben az évben Mira újoncként indult az országos bajnokságon, ahol 60 m-en ezüst-, a 300 m-es síkfutásban pedig bronzérmes lett, és 2016 márciusában a serdülő országos bajnokságon fő versenyszámában 4. helyezést ért el. Hozzátette: az idei korosztályos fedett pályás országos bajnokságon 300 méteres síkfutásban egyéni csúccsal ugyan 2. lett, de számára érthetetlen módon, a pálya elhagyása címén kizárták a versenyből.

Az ifjú futó azonban nem kesergett, szorgalmasan tovább edzett, és a felnőtt magyar bajnokságon ismét bizonyított: 200 méteren, szintén egyéni csúccsal (26.06) kilencedikként futott célba, júliusban pedig a Magyarország serdülő és újonc atlétikai bajnokságon 40.22 időeredménnyel I. helyezett lett.

A ma már az ifik között versenyző atléta tanítás után mindennap felmegy a pályára, hogy a bemelegítő körök, a gimnasztika és a futóiskola után edzhessen. A korosztályi váltás miatt Mira ezentúl 200 méteres síkfutásban versenyzik, de mivel edzője szerint alkatához a gátfutás is passzol, ezért a 400 méterre is tréningezik. (Tamás Angéla)