Ugrás a tartalomra

Miről mesélnek a cserepek?

2016. július 15. péntek
Gy. Kamarás Kata életmű-kiállítása a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban
Miről mesélnek a cserepek?

Nagyanyó meséi, a Hét vezér, a Fehér Madonna, valamint Ádám és Éva fogadja a látogatókat a Népművészet Mestere címmel kitüntetett Gy. Kamarás Kata fazekas életmű-kiállításán a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum emeleti galériáján. A Hagyományok Háza által rendezett tárlaton a népi iparművész keze nyomán megelevenednek a mesék és balladák, bibliai történetek és szentek csakúgy, mint a mindennapi vidéki élet és a népi hagyományok.

– Életét ismerve és műveit látva a kiállított anyag egyik legfőbb üzenete számomra, hogy az ember a kudarcok és nehézségek ellenére képes megvalósítani gyermekkori álmait. Gy. Kamarás Kata nem engedett a csábításnak, rangot és anyagi jólétet figyelmen kívül hagyva ragaszkodott mindahhoz, amit tiszta gyermekszemmel látott, megálmodott – mondta a kiállítást megnyitó dr. Andrásfalvy Bertalan professor emeritus, aki azt is kiemelte, hogy a fazekas, keramikus egyetlen műhely hagyományát sem folytatja, önálló úton jár. Munkáiban a népművészetet mint tárgyi anyanyelvet használja, a különböző mesterségek motívumkincsét alkalmazza a fazekasság formanyelvén.

A Népművészet Ifjú Mestere, a Népi Iparművész, a Népművészet Mestere címek birtokosa rózsavölgyi lakásában rendezte be kerámiaműhelyét. Itt készült el az Apostol sorozat, amelyet a Művelődési Minisztérium II. János Pál számára megvásárolt, Budafok-Tétény önkormányzata által megvett és a gyimesfelsőloki líceumnak ajándékozott Árpád-házi Szent Erzsébet- kerámiaszobor, de itt születtek meg a magyar népmesék és balladák ihlette figurális sorozatok, faliképek és reneszánsz csempék, sakkbábuk és kulacsok, Noé és a Szent Család is. Vég nélkül sorolhatnánk ötven év alkotásait, amelyeknek csak kis része látható a Szent Iván-éj napján „Cserép-mesék” címmel megnyílt kiállításon. A hőség ellenére szép számban megjelent vendégeket Szabó Zoltán dudaszója és Bognár Szilvia népdalénekes, valamint Erdélyi György előadóművész műsorszámai köszöntötték.

A tavaly fővárosi Alkotói Díjjal kitüntetett Gy. Kamarás Kata kiállítása augusztus 6-ig, keddtől szombatig 10–18 óra között tekinthető meg a Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő utca 6.). (Tamás Angéla)