Ugrás a tartalomra

Modern ikonok

2017. november 28. kedd
A Nádasdy művészeti iskola művésztanárának kiállítása
Modern ikonok

Modern ikonok

Az egykori Haggenmacher Sörgyár épületeinek egyikében található a L Art Open Studios (LAOS) nevet viselő műteremház. A több művésznek helyet adó, kiállítótérként is működő helyiségekben november 10-én kiállítás nyílt Palik Eszter munkáiból. A képzőművész az elmúlt fél év tizenöt alkotását mutatja be a nagyközönségnek a Modern ikonok címet viselő tárlaton.

– Eljátszottam a gondolattal, hogyan lehetne létrehozni a nem létező múltat és annak milyen lehetne a viszonya a mai valósághoz. E gondolat mentén készítettem el az itt kiállított objekteket – foglalta össze a kísérletként készült munkák lényegét a 2016-ban a hónap művésze címet elnyert művész. Hozzátette: az Artér Művészeti Egyesület tagjaként számos csoportos kiállításon részt vett már, de ez az első önálló kiállítása. Örül, hogy létrehozta ezt az anyagot, mert szerinte ebben a környezetben néhány dolog értelmet nyert, alkotásai élni kezdtek.

– Palik Eszter itt bemutatott munkáiban történeteket mesél, hogy emléket állítson. A kiállítás egy-egy darabjában egy emlék-, illetve gyászmunka fogalmazódik meg, ezek azonban nem valódi emléktárgyak, hanem a gyerekkorban látott, kiszárított, emléket őrző csokrok, a dédmama viasszal tartósított menyasszonyi csokra inspirálta ereklyék, melyek egyszerre képesek felmutatni a nosztalgia és a melankólia fájó értelmetlenségét. A művész több lépcsőben transzformálja emlékeit művekké: tárgyegyütteseket hoz létre, majd ezekről fotókat vagy fotogramokat készít. A fotogramokból montázs készül, amelynek minden egyes része másolat, mert a művész célja a valóságosnak tűnő valóság feszegetése – beszélt a megnyitón a kiállított művekről Üveges Krisztina művészettörténész, kiemelve a művész groteszk iránti fogékonyságát és humorát, amikor a több alkotásban alkotóelemként fellelhető disznóbelet említette.

A Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában egy éve festészetet és grafikát oktató művésztanár álemlékekből nyílt kiállítása december 20-ig tekinthető meg a Nagytétényi út 48. szám alatt. (T. A.)