Ugrás a tartalomra

Modern rockabilly Budafokon

2018. október 10. szerda
Egymáshoz öltözködött a tapasztalt frontember és fiatalabb zenésztársai
Modern rockabilly Budafokon

Tom Stormy és Petrovna akár egy amerikai zenekar tagjai is lehetnének. De nem, ők a magyar rockabilly hiteles képviselői. A Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon adták a kilencedik koncertjüket. Pedig nem úgy tűnt, mintha ismerkednének egymással. Dübörgött a rockabilly.

„Édesek voltak az első sorokban táncoló emberek. Mindig öröm látni, ha táncra perdülnek az emberek a koncertjeinken” – meséli egy nagy slukk cigaretta után Petrovna, a Tom Stormy Trió énekesnője. Kis fantáziával kikövetkeztethető a keresztneve, a családnevét fedje jótékony homály. A Petrovna művésznév eredettörténetét viszont annál szívesebben osztotta meg lapunkkal a paksi illetőségű hölgy. „Régen kipróbáltuk az éjszakában, milyen hatást vált ki az emberekből, ha Petrovnaként mutatkozom be. Szép nagyokat néztek, nem bírták hova tenni. Gondoltam, ezek után jó lesz. Hát, röviden innen jött a Petrovna.”
Nehogy azt higgye bárki is, hogy Tom Stormyval könnyebb etimologizálni a művésznevet, sőt. „Egyszer egy szolnoki ismerősöm hívott így, azóta rám ragadt. Ő volt Fáraó, annak idején mindenkinek volt valamilyen művészneve” – meséli Tom Stormy Fácán, a rockabilly formáció vezetője.
Az ötvenes évei elején járó dobos, aki kollégáival ellentétben állva muzsikál, hosszú éveken keresztül „anyazenekarával”, a Mistery Ganggel járta a klubokat, az új formációhoz új zenészeket hívott. „A gitáros fiút egy rockkoncerten néztem ki magamnak. AC/DC típusú zenét játszottak, én láttam a srácon, ahogy a hangszerhez nyúlt, hogy jó ember, ő kell nekem. Vele akarok zenélni. Minden tagnak megvan a története, de szándékosan fiatalokkal akartam egy zenekarban játszani. A Mystery tovább él, én akusztikus gitáron játszom Johnny Cash-számokat” – mesélte a frontember.
A Tom Stormy Trio kilencedik fellépése éppen a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválra esett. Úgy szólt az egy kis francia sanzonnal, lassú futamokkal vegyített rock and roll, mintha ezer éve együtt pengetett, dobolt, énekelt volna a művésznevekből verbuválódott zenekar. Remek buli volt, szó se róla.
„Az ötvenes évek vintage rock and roll alapvető stílusjegyeit tiszteljük, szeretjük, arra alapozzuk a zenénket. Remélem, sikerült!” – mondta Tom Stormy Fácán, aki szinte a zenekar többi tagjához öltözött. Elegancia, rock and roll. Nem is olyan rossz párosítás. (VH)