Ugrás a tartalomra

Mozgásfejlesztés új módszerekkel

2018. október 27. szombat
Szakmai napot tartottak az óvodapedagógusoknak
Mozgásfejlesztés új módszerekkel

A mozgásról, a tehetségről és az autizmusról hallgathattak idén előadásokat az óvodapedagógusok a XXII. Kerületi Egyesített Óvoda vezetősége által szervezett szakmai napon, a Klauzál Házban. A rendezvényen neves szakemberektől ismerhették meg a legújabb kutatási eredményeket az érdeklődők.

A szakmai napot a Maci Tagóvoda vidám őszi műsora nyitotta meg, majd Németh Zoltán alpolgármester mondott beszédet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több a sajátos nevelési igényű gyermek az óvodákban, akiknek a fejlesztése sokkal több odafigyelést igényel az óvodapedagógusoktól, amiért külön köszönet jár – mondta az alpolgármester. Hozzátette: szeptember 1-től már három óvoda, a Csemetekert, a Maci, valamint a Tündérkert Tagóvoda fogad autizmus spektrumzavarral küzdő és integráltan nevelhető, óvodaköteles korú gyermekeket. Az alpolgármester azt is bejelentette: 2019. január elsejétől az önkormányzat tervei között szerepel a pedagógiai asszisztensek létszámának további emelése, így egy év alatt megháromszorozódna, vagyis 21 főre nőne az álláshelyek száma az Egyesített Óvodában. A nap első előadója Csányi Tamás tanszékvezető egyetemi adjunktus volt az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar testnevelési tanszékéről. Az előadó a gyerekek legfőbb tevékenységére, a mozgásra hívta fel a figyelmet, egy kicsit más szemszögből. A Mozgás értelmezése az alapprogramban című prezentációból sokféle gyakorlati és elméleti tudásra tettek szert a megjelent óvoda- és gyógypedagógusok, pedagógiai asszisztensek. Az eddig is köztudott volt, hogy a mozgás jótékony hatással van az agyi működésre, a tanulásra és az egészségre, de az eddigi formája nem mindig hozta a várt eredményeket. Egészen eddig, a tanulmány lényege ugyanis az, hogy a foglalkozásokon a gyerekeknek differenciáltan kell feladatokat adni, célszerű komplex szemléletet alkalmazni, a kicsik erőfeszítéseit mindig önmagukhoz kell mérni, és ennek tükrében kell őket dicsérni. Az összehasonlító versenyhelyzeteket viszont háttérbe kell szorítani. Fontos momentum még a szabadban zajló aktív játékok számának növelése is – tudtuk meg a szakembertől. Ezzel kapcsolatban Horváthné Fűkő Zsuzsanna, az Egyesített Óvoda vezetője az előadás végén kifejtette: mind a 14 tagóvodának nagy udvara van, a gyermekek sokat lehetnek a jó levegőn, ezért az előadásban is jelzett, szervezett játékokra nagy lehetőség van. A szakmai napon előadást tartott még Gyarmathy Éva klinikai és nevelési szakpszichológus a Tehetséggondozásról az óvodában címmel. A nap utolsó előadója pedig Rácz Zsuzsanna gyógypedagógus volt, aki az autizmus spektrumzavarral élők nehézségeiről beszélt.
A Klauzál Házban november 5-én, 17 órakor szülői fórum lesz, ahol a kerületből bárki meghallgathatja Csányi Tamás előadását a gyermekek mozgásfejlesztéséről.
(Viszkocsil Dóra)