Ugrás a tartalomra

Múlt és jelen Budafok-Tétényben

2018. szeptember 27. csütörtök
Új helytörténeti kalauz mutatja be Budafok-Tétény történelmét. A kiadvány az adatgazdag helytörténeti tudnivalókon át hasznos gyakorlati információkat is tartalmaz, így nem csak az izgalmas történelmi visszatekintésre alkalmas, hanem a kerületben élők és a turisták eligazodását is segíti. A Budafok-Tétény 2018 – Tények, történetek, képek című könyv hamarosan olvasható lesz.
Múlt és jelen Budafok-Tétényben

Budafok-Tétény kialakulása nagy múltra tekint vissza, hiszen területén már kétezer évvel ezelőtt is éltek emberek. Aki szeretné megismerni történelmét, annak bőven van miből táplálkoznia, hiszen szerencsére sok dokumentum őrzi a letűnt idők emlékeit. A teljes kerület történetét felölelő kiadvány utoljára 1988-ban jelent meg Joó Ernő és Tóth Gábor szerkesztésében, így 30 év után időszerű volt egy új kiadvány megalkotása a napjainkig terjedő ismeretekkel bővítve.

A most megjelenő könyv — Budafok-Tétény 2018 – Tények, történetek, képek — az önkormányzat felkérésére született meg, négy kiváló, régóta a kerületben élő és alkotó szerző tollából: Bayer Árpád, Dindi István, Garbóci László és Janzsó János jegyzi a közel ötszáz oldalas kiadványt, amelyet Tóth (Avanti) Péter grafikus öntött áttekinthető, esztétikus formába.

A szerzők arra vállalkoztak, hogy bemutatják, hogyan lett az eredetileg több különálló településből mára a főváros egyik legsokszínűbb kerülete, Budafok-Tétény. A könyv adatokban gazdag, de szórakoztató olvasmánynak is kitűnő, hiszen bővelkedik izgalmas történetekben. és egyedülálló képanyagot is tartalmaz. A kiadvány komplex felépítése miatt nem csak a kerületiek, hanem a budapestiek, sőt, az általános művelődéstörténettel foglalkozók érdeklődését is felkeltheti.

A könyv segítheti a kerület jelenének jobb megismerését is, hiszen tartalmazza a budafok-tétényi köz-, egészségügyi,  kulturális és oktatási intézményeket, helyi nevezetességeket, és olyan sétajavaslatokat is tesz, amelyekkel a legszebb útvonalakat járhatjuk végig a leírás és a könyvben található térkép segítségével. Szó esik még többek között a sportéletről, a civil szervezetekről, a közéleti változásokról és az oktatásról is, így a kiadványban biztosan mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő témákat.

A könyv bemutatójának részleteiről hamarosan honlapunkon is beszámolunk.

Múlt és jelen Budafok-TéténybenMúlt és jelen Budafok-TéténybenMúlt és jelen Budafok-Tétényben

Fotó: Scheer Balázs