Ugrás a tartalomra

Muzsikás koncert és kiállításmegnyitó a Klauzál Házban

2015. május 10. vasárnap
Pénteken elkezdődött a 41. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál
Muzsikás koncert és kiállításmegnyitó a Klauzál Házban

Karsay Ferenc polgármester megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, személyes vonatkozása, oka is van annak, hogy ezúttal kissé megilletődve áll itt ezen a színpadon, hiszen 1985 július 1-én, szinte napra pontosan 30 éve kezdte a pályáját ebben az intézményben testnevelő tanárként az akkori tanuszodában, és aki ennek a művelődési háznak a megálmodója, később az igazgatója lett, Nemes László zenepedagógus, karnagy, a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola  alapító igazgatója, szintén itt van ezen az estén. A sors úgy hozta, hogy jómagam sokat tanulhattam tőle,  de kerületünk, Budafok-Tétény is rendkívül sokat köszönhet neki – mondta Karsay Ferenc polgármester.

Hangsúlyozta, a programpaletta egyaránt vonzó gyermek és felnőtt számára. Olyan alkotókat, zenekarokat, előadókat sikerült az idei programra meghívni, akik Budafok-Tétényben, hazánkban és világszerte elismertek.

A polgármester szólt arról is, hogy 2015-ben több különleges momentuma is lesz a Fesztiválnak, a 40 éves  Mészáros László Képzőművészeti Egyesület egy kollektív tárlattal várja az érdeklődőket a Nagytétényi Kastélymúzeumban, valamint az alapításának 45. évét ünneplő Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola gálaműsora is a programsorozat része, melynek helyszíne a Klauzál Ház.

A Tavaszi Művészeti Fesztivál változatos programjai közül külön megemlítette a nyitóelőadást, a Muzsikás együttes péntek esti koncertjét. A zenekar több mint 40 éve a népzene elhivatott képviselője, a magyar kultúra nagyköveteiként koncerteznek New Yorktól Tokióig minden rangos fesztiválon. Számos díj és kitüntetés birtokosai. Ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc díj, a Magyar Örökség díj, a Kossuth díj és a Prima Primissima díj.

Kiemelte még Hegedűs Endre, Kossuth és Liszt-díja zongoraművészünk koncertjét a Cziffra Házban , Berecz András Kossuth-díjas mesemondó Szívderítő meséit a Seybold-Garab pincében, és a Mixdoor-kortárs cirkuszművészeti előadását a Haggenmacher  udvarban.

A Klauzál Ház munkatársai által összeállított fesztiválsorozatban benne van minden, ami művészet, a szakmailag gondosan szervezett, színes programban minden korosztály megtalálja, azt ami számára kedves – mondta Karsay Ferenc polgármester a fesztivál megnyitóján.

Nemes László zenepedagógus a budafokteteny.hu-nak úgy nyilatkozott, 41 éve indult a kerületben az a folyamat, aminek most egy újabb állomásához érkeztünk. A kultúra, a művészetek terén elért fejlődés mára már rendkívül látványos, túlnőtte a kerület határait, híres-neves művészei, előadói vannak a kerületnek és elmondható, hogy mindez hozzájárult ahhoz, hogy egy igazi közösséget, egy színes, élő kisvárost sikerült megteremteni, felépíteni itt Budafok- Tétényben.

A fesztivál nyitóelőadásán részt vett Szabolcs Attila, a kerület országyűlési képviselője is.

Szintén pénteken, a fesztivál nyitónapján tartották Bartha Józsefné Szilvia keramikus-zenetanár „Ügyeskedések” és Kiss Imre természetfotós „Madarak és fák a hegyvidéken” című közös kiállításának a megnyitóját a Klauzál Ház Vén Emil Galériájában. Az esemény vendégei voltak Szepesfalvy Anna és Németh Zoltán alpolgármesterek is.

A kiállító két művész közül egyik zenepedagógus, aki egy teljesen más művészeti ágban, a kerámia-művészetben is maradandót alkotott, a másik pedig építészmérnök, aki fotóival vált nemzetközileg is elismerté – mondta megnyitóbeszédében Szepesfalvy Anna alpolgármester, hozzátéve, bár mindkét művész életútja másképp indult, de ma együtt, egy közös kiállítás keretén belül mutatják meg számunkra a bennük lévő harmóniát, a művészet iránti alázatot, és tény, hogy  az összhatás magáért beszél.

 
 
A fesztivál teljes programja ide kattintva megtekinthető!