Ugrás a tartalomra

Muzsikásék a Gádorban

2016. október 21. péntek
A magyar népmese napjára rendezett programokon részt vett a Muzsikás Együttes is
Muzsikásék a Gádorban

Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án tartják országszerte a magyar népmese napját. A Gádor Általános Iskolában régi hagyomány már, hogy az alsó tagozatos munkaközösség ehhez kapcsolódóan programot szervez. Ilyenkor még a csengő is másként szól az iskolában.

Háromévnyi levelezés után, idén a Muzsikás Együttes is részt vett a magyar népmese napján a Gádor Általános Iskolában. Az együttes több éve járja az országot rendhagyó énekórájával. A Muzsikás Együttest az iskola tornatermében mesefiguráknak öltözött diákok várták, akik meghallgatták a nekik szóló mesét, majd a népdalokat. Megismerték a bőgőt, a brácsát, a hegedűt, a furulyát és a gyimesi ütőgardont is. Az óra végén a gyerekek megtanultak egy lakodalmi dalt, amit zenei kísérettel együtt éneketek el az együttessel.

 – A programnak köszönhetően több mint 600 iskolában voltunk már. Nagy öröm számunkra, hogy a gyerekek megismerhetik a kincset jelentő népdalainkat és a népi hangszereinket – mondta Sipos Mihály, az együttes egyik tagja. A rendhagyó énekórán nemcsak az alsós diákok, hanem a felső tagozatosok is részt vettek. A kicsiknek eközben különféle feladatokat találtak ki a pedagógusok. Írhattak mesét, lerajzolhatták a népmesei hősöket, és részt vehettek különböző kvízjátékokon. Minden feladat megoldásáért „aranyalmát” kaptak a tanulók. A gyűjtésben a szülők is részt vehettek, a reggeli érkezéskor népmesei totót tölthettek ki. A felső tagozatos tanulók délután mesét olvastak fel a kicsiknek az osztályfőnöki órán.

(Viszkocsil Dóra)