Ugrás a tartalomra

Nagy dobás a lakótelepen

2017. április 24. hétfő
Ökölvívás, karate, kempó, aerobik – egy helyen
Nagy dobás a lakótelepen

Fél év alatt több mint 200 aktív, döntően utánpótláskorú küzdősportolóval új központ született Budafok-Tétényben. A József Attila (Kísérleti) lakótelep szolgáltatóházában talált otthonra a Budafoki Küzdősport Egyesület, amely újabb termeket nyit, és a világon gyorsan terjedő sikersportot, a crossfitet is befogadta.

Nagy dobásra készülj – fut át a gondolat a fotós kollégára nézve, aki egy pillanatra tán komolyan is veszi egy dzsúdóterem előtt, hogy élete legéletszerűbb riportja jön. Mindenki marad azonban a kaptafánál, a szőnyeg szélén megállunk. A József Attila (Kísérleti) lakótelepen, a régi szolgáltatóházban, ahol alig fél év alatt 200 aktív egyesületi taggal küzdősportközpont izmosodott.

Klcsó Gábor, az elnök, az ötletgazda, a Budafoki Küzdősport Egyesület (BKE) egyik motorja a bokszterembe visz. Leteszem a táskám, lazítok. A mester azonban hellyel kínál, a kesztyűzés most elmarad. Klcsó Gábor ugyanis 36 éve dzsúdós, nem a pofonok, hanem a nagy dobások mestere.

– A nevünk, a Budafoki Küzdősport Centrum kifejezi, hogy nem pusztán lelkesedésből álltunk össze, inkább az elmúlt évtizedekben a sportszervezésben szerzett jó-rossz tapasztalatokat összegeztük. Volt tervünk, van jövőképünk – vág bele Klcsó Gábor. Ahogy mondja, a különböző önállóan próbálkozó ismertebb küzdősport szakágak összehozása volt a cél. – Ezzel szinte teljes kínálatot nyújthatunk. Aki esetleg útközben jön rá, hogy neki a dzsúdó helyett az ökölvívás való, átmegy Dobos Ádámhoz; ha éppen kempózni szeretne, Lévai László fogadja. Szó szerint karnyújtásnyira, a szomszéd teremben a lehetőség – folytatja, majd sorolja, hogy néhány hónap alatt villámrajtot vettek. A legfrissebb hír, hogy a 80 judós, 30 ökölvívó, 15 karatés, 20 kempós, 50 crossfites mellé a gyermekeket edzésre hozó 5-6 anyuka gyakorlatilag aerobik osztály alapított. – Érezzük a bizalmat, ezért újabb 200 négyzetméterrel bővítjük helyben a központot. Az ötéves terv pedig, hogy valamelyik szakosztályban nemzetközi eredményt érjünk el – vázolja a jövőképet Klcsó mester.

Joó István, a másik dzsúdóedző eközben egy hónapok alatt országosan népszerűvé vált sportág, a crossfit bemelegítését vezényli. A cselgáncs mellett ennek a robbanásszerűen terjedő, amerikai gyökerű testmozgásnak is avatott szakembere. – Ez a sportág összegzi azokat a módszereket, amelyekkel az állóképesség, az izomzat rugalmassága őrizhető, fejleszthető – mondja, miközben egy traktorkereket (!) forgat a teremben. A crossfitet mára szinte valamennyi egyéni és csapatsportban használják az erőnléti edzéseken, alapozásokon. – Amerikában a hadseregtől a sztársportolókig elengedhetetlen része a felkészülésnek, de önálló szakágként egyéni és csapatbajnokságokat rendeznek, mára Magyarországon is – fejti ki Joó István, hozzátéve: ez az a sport, amelyet bárki, bármilyen korban elkezdhet, a terhelés fokozatos, és a leghétköznapibb eszközök bevonásával, minimális anyagi ráfordítással űzhető.

A karate csepel-szigeti önkéntes nagykövetének csapata is a Budafoki Küzdősport Egyesületnél talált otthonra. Buzogány György, aki évtizedek óta energiát, fáradságot nem kímélve neveli az utánpótlást, úgy látja, hogy nemcsak a kerületet szolgálja a BKE, hanem a térség településeiről is egyre többen jönnek. –Amióta elkezdtem – 27 éve –, a karate szerelmese vagyok, nemcsak a tatamin, hanem minden nap. A lakóhelyem környékéről hozom-viszem az edzésekre azokat a srácokat, akik nem tudnának egyéb okokból eljönni. Ez az a szellemiség, amitől az egyesület, minden edző, sportoló sikeres közösségé kovácsolódott alig fél év alatt – összegezte a BKE-ben uralkodó közérzetet Buzogány György.

(SENGEL FERENC)

Nagy dobás a lakótelepen