Ugrás a tartalomra

Náluk van a legjobb buli

2018. október 09. kedd
Háromtagú felállással hódított Budafokon a Konyha
Náluk van a legjobb buli

Hat éve Konyhanyelv címmel Lovasi András kiadója, a Megadó adta ki az első lemezüket. A zenekart vezető Szepesi Mátyás énekes-gitáros nem akar elvtelen kompromisszumokat kötni, sokkal fontosabb, hogy a Konyha és a közönség jól érezze magát a színpadon.

– Miért Konyha? Honnan jött az együttes neve? Felteszem, ez a zenekar kedvenc kérdése…
– Igen, abszolút. Miért konyha? Mert mindig ott van a legjobb buli, és a hűtőben mindig ég a villany. Utóbbi a jobb esetekre vonatkozik.
– Már nyolc éve létezik a zenekar. Meg lehet élni a muzsikálásból Magyarországon?
– Ha valaki több zenekarban játszik, akkor van rá esély, de nem az a célunk, hogy kompromisszumokat kössünk és a lehető legtöbb pénzt hasítsuk ki a zenélésből. Nem fogunk azért felkérni egy jó nevű producert, hogy írjon nekünk egy fülbemászó popslágert, amit aztán agyba-főbe játszanak a rádióban.
– Első lemezüket a Kispál és a Borz korábbi, a Kiscsillag jelenlegi frontemberének kiadója, a Megadó adta ki. Munkakapcsolat volt és barátság lett, vagy gyerekkorból maradt a rajongás?
– Az előbbi. Fiatalon sok zenekart szerettem, egy időben rendszeresen jártam a Hobo-klubba, mert olyan magas színvonalú zenélés folyt. Szerettem a Pál Utcai Fiúkat és persze a Kispált is, főleg azért, mert olyan családias hangulatot teremtettek a koncertjeiken. A 2000-es évek elején „kifeküdtem” Bérczessy Robi és a Hiperkarma szövegein. Lovasi Andrással inkább munkakapcsolat, talán barátság alakult. Teljesen más, vegyes hatások értek bennünket a zenekaron belül. A dobosunk főleg jazz és funky stílusú együttesekben játszott, előttünk tíz éve játszott legutóbb rockot. A basszusgitárosunk nagyon képzett zenész, a lelke mélyén a punkhoz kötődik a mai napig.
– Hogyan lehet összehozni ennyiféle zenei stílust? Létezik demokrácia a zenekaron belül?
– Ritka az ilyen, valakinek mindig döntenie kell, de alapvetően törekszünk a megbeszélésre. Eddig egész jól működtünk együtt.
– Van létjogosultsága manapság a két gitár-dob háromtagú felállásnak?
– Azt szokták mondani, hogy minél sikeresebb egy zenekar, annál jobban kezd bővülni, több hangszer jelenik meg a koncerteken és a lemezeken. A Police is három taggal kezdte annak idején, aztán szépen kivirult. Nálunk néha-néha vannak vendégzenészek, de például a dobosunk is használ olyan előre beprogramozható szerkezetet, amelyen zongorahangot ad. Érdekes, errefelé halad a zene: a Szigeten láttam az Arctic Monkeyst, amely alapvetően négytagú, mégis egészen egyedi hangzásvilágot hoztak létre, nyolcan álltak a színpadon. Mi csak hárman vagyunk, de mi is haladunk a korral. (VH)