Ugrás a tartalomra

Négy verseny, négy érem

2018. április 07. szombat
A kötöttfogású birkózás élmezőnyébe került Zimonyi Barna
Négy verseny, négy érem

Négy verseny, négy éremA németországi Aichachban, hét ország több mint ötszáz  sportolója részvételével megrendezett „Wittelsbacher Land Tour” elnevezésű nemzetközi szabadfogású birkózóversenyen harmadik helyezést ért el Zimonyi Barna, aki március elején a Kötöttfogású Birkózó Bajnokság tatabányai országos döntőjén is bronzérmes lett azután, hogy a Budapest Bajnokságon megszerezte a 2. helyet. 

Az év első versenyén, a Lakatos Gábor emlékére megrendezett, nemzetközi kötöttfogású birkózóversenyen a dobogó legfelső fokára állhatott a Kempelen Farkas Gimnázium 6.b osztályos tanulója, akinek e négy rangos verseny négy szépen csillogó érmet hozott. 

– A tavalyi Bagnolet Nagydíj Diák Világkupa Viadalon szerzett aranyérmemre vagyok a legbüszkébb. Ezt Párizsban nyertem szabadfogásban – válaszolta Zimonyi Barna arra a kérdésünkre, hogy vajon az eddigi pályafutása során szerzett harminc-negyven érme és húsz kupája közül – a gyűjteményben a kerületi úszóversenyen szerzett érem is van – melyik csillog a legjobban. Nem csoda, hogy  Karsay Ferenc polgármester a tizenhét fiatal tehetség egyikeként őt is meghívta a Futafok díjátadó ünnepségére. 

– Nagyon örültem, hogy én vagyok az egyik éremátadó. Anna húgom hatodik lett a futóversenyen, ahol én adhattam át neki az oklevelet. Ez felemelő érzés volt – emlékezett vissza az őszi rendezvényre Barna, aki óvodásként a Vasas SC egykori válogatott sportolójánál, Kaló Ferencnél kezdett birkózni a budafoki Bakos Fitness edzésein, nevelőedzői voltak még Klinga László és Fodor György is. Tavaly óta Wöller Ákos „kezei között” küzd az angyalföldi Vasas SC-ben.

Az edzésekről elmesélte, hogy szabad- és kötöttfogást egyaránt tanulnak. A szabadfogásban lehet gáncsolni és derék alatt is foghatják az ellenfelet, míg a kötöttfogásnál nem lehet lábra támadni. A másfél órás edzésen, a bemelegítés után attól függően, hogy szabad- vagy kötöttfogásra készülnek, a fogásokat, a lábvédést és lábra támadást gyakorolják, majd birkóznak, erősítenek, kötelet másznak és nyújtanak.  

Hozzátette: az iskola mellett minden hétköznap edzésre, szombaton rendszerint versenyre jár, vasárnap, a „szabadnapján” pedig a másik kedvtelésének hódol, lovagolni megy a húgával. 

A fiatal sportolónak húsvétkor az észtországi Tallinnban lesz versenye, szombaton szabad-, vasárnap kötöttfogásban méri össze magát ellenfeleivel. A rengeteg résztvevő (1500-1600 fő) és a hosszú út miatt is izgul  egy kicsit, de leginkább azért izgatott, mert ezen a nemzetközi viadalon még soha nem lépett szőnyegre. (Tamás Angéla)