Hírek

Négy verseny, négy érem
A kötöttfogású birkózás élmezőnyébe került Zimonyi Barna
2018-04-07

A németországi Aichachban, hét ország több mint ötszáz  sportolója részvételével megrendezett „Wittelsbacher Land Tour” elnevezésű nemzetközi szabadfogású birkózóversenyen harmadik helyezést ért el Zimonyi Barna, aki március elején a Kötöttfogású Birkózó Bajnokság tatabányai országos döntőjén is bronzérmes lett azután, hogy a Budapest Bajnokságon megszerezte a 2. helyet. 

Az év első versenyén, a Lakatos Gábor emlékére megrendezett, nemzetközi kötöttfogású birkózóversenyen a dobogó legfelső fokára állhatott a Kempelen Farkas Gimnázium 6.b osztályos tanulója, akinek e négy rangos verseny négy szépen csillogó érmet hozott. 

– A tavalyi Bagnolet Nagydíj Diák Világkupa Viadalon szerzett aranyérmemre vagyok a legbüszkébb. Ezt Párizsban nyertem szabadfogásban – válaszolta Zimonyi Barna arra a kérdésünkre, hogy vajon az eddigi pályafutása során szerzett harminc-negyven érme és húsz kupája közül – a gyűjteményben a kerületi úszóversenyen szerzett érem is van – melyik csillog a legjobban. Nem csoda, hogy  Karsay Ferenc polgármester a tizenhét fiatal tehetség egyikeként őt is meghívta a Futafok díjátadó ünnepségére. 

– Nagyon örültem, hogy én vagyok az egyik éremátadó. Anna húgom hatodik lett a futóversenyen, ahol én adhattam át neki az oklevelet. Ez felemelő érzés volt – emlékezett vissza az őszi rendezvényre Barna, aki óvodásként a Vasas SC egykori válogatott sportolójánál, Kaló Ferencnél kezdett birkózni a budafoki Bakos Fitness edzésein, nevelőedzői voltak még Klinga László és Fodor György is. Tavaly óta Wöller Ákos „kezei között” küzd az angyalföldi Vasas SC-ben.

Az edzésekről elmesélte, hogy szabad- és kötöttfogást egyaránt tanulnak. A szabadfogásban lehet gáncsolni és derék alatt is foghatják az ellenfelet, míg a kötöttfogásnál nem lehet lábra támadni. A másfél órás edzésen, a bemelegítés után attól függően, hogy szabad- vagy kötöttfogásra készülnek, a fogásokat, a lábvédést és lábra támadást gyakorolják, majd birkóznak, erősítenek, kötelet másznak és nyújtanak.  

Hozzátette: az iskola mellett minden hétköznap edzésre, szombaton rendszerint versenyre jár, vasárnap, a „szabadnapján” pedig a másik kedvtelésének hódol, lovagolni megy a húgával. 

A fiatal sportolónak húsvétkor az észtországi Tallinnban lesz versenye, szombaton szabad-, vasárnap kötöttfogásban méri össze magát ellenfeleivel. A rengeteg résztvevő (1500-1600 fő) és a hosszú út miatt is izgul  egy kicsit, de leginkább azért izgatott, mert ezen a nemzetközi viadalon még soha nem lépett szőnyegre. (Tamás Angéla)