Ugrás a tartalomra

Nem csak a termetük hasonlít

2017. november 06. hétfő
Szőke Attila tizenhét évesen elnyerte a példaképéről, Kolonics Györgyről elnevezett díjat
Nem csak a termetük hasonlít

Szőke Attila és Slihoczki Ádám nyerte idén a Kolonics György-díjat, amelyet évről évre a kiemelkedően teljesítő, utánpótláskorú kajak-kenusoknak ítél oda a kuratórium. Attila kerületünk polgára, s a szomszédban, a Lágymányosi Szpariban, a Kopaszi-gátnál kenuzik, Guj Attila tanítványaként. További erőfeszítésekre ösztökéli az elismerés, és 2018-ban már a felnőtt mezőnnyel is fel akarja venni a versenyt.

„Nem igazán számítottam erre az elismerésre, mert bár Ádámmal ifjúsági világ- és Európa-bajnoki címeket is szereztünk, akadtak még kiemelkedő fiatal kenusok rajtunk kívül is a remek hazai mezőnyben. Mindenesetre nagyszerű érzés, hogy a kuratórium tagjai bíznak bennem, hiszen egy ilyen díj elnyerése többnyire előlegezett bizalmat is takar” – mondta lapunknak az újpesti Kovács Pál Gimnázium 12. évfolyamos, tehát érettségi előtt álló tanulója, aki novemberben ünnepli tizennyolcadik születésnapját.
Attila korábban három évig a példaképéről, s a díj névadójáról, Kolonics Györgyről elnevezett budafoki általános iskolába járt, sokat hallott az idősebb pályatársaktól, edzőitől a legendás „Kolóról”.

„Sajnos, élőben nem láttam versenyezni, s természetesen nem is ismertem Kolót, de azt tudom, hogy tökéletes volt a stílusa, hiszen YouTube-videókról sokat tanulmányozom a mozgását. Igaz, ő jobbos volt, én meg balos vagyok, de annyiban hasonlítunk, hogy mindketten alacsony termetűek vagyunk, illetve ő már sajnos csak volt. S ha az eredményeink is hasonlítanának majd egyszer, az minden képzeletemet felülmúlná – hiszen kétszeres olimpiai bajnok volt...” – ábrándozott Attila.
Az októberi vénasszonyok nyara igencsak kedvez a vízi sportok művelőinek, Attila azon a szombaton is egy „hosszút” kenuzott, amikor beszélgettünk.

„A Ráckevei-Dunán túráztunk egyet, nekem a hosszú olyan húsz-huszonöt kilométert jelent, az ősz a kilométergyűjtés, a következő évi eredmények megalapozásának időszaka. Edzőmmel, Guj Attilával a stílusomon is próbálunk csiszolni, van még hová fejlődnöm. A felnőtt bajnokságon már idén rajthoz álltunk Ádámmal, s csak másfél hajóhosszal kaptunk ki 1000 méteren a világbajnok Vasbányaiéktól. Jövőre jó lenne csökkenteni a különbséget” – fogalmazta meg a célt a Kolonics-díj budafoki kitüntetettje. (Ch. Gáll András)