Ugrás a tartalomra

Nem csak érezni, tanulni is kell?

2015. augusztus 31. hétfő
Szilvágyi Gergely budafoki fotós kiállítása az erzsébetvárosi DBH Serviced Office GreenPointban
Nem csak érezni, tanulni is kell?

Szilvágyi Gergely budafoki fotós képeiből nyílt kiállítás nemrég a DBH Serviced Office GreenPoint (Budapest VII., Kéthly Anna tér 1.) első emeletén. A 32 éves, kerekes székes fiatalember a kiállítás kapcsán elmondta: születése óta él kerekes székben. Nyitott hátgerinccel született, ami születési rendellenesség.

Ahozzáállásáról a fotós úgy nyilatkozott: a legtöbbet otthonról kapta. A család mindig is nagyon fontos volt a számára.
– Édesanyámnak, édesapámnak és a tesómnak nagyon sokat köszönhetek, nélkülük nem lennék az az ember, aki vagyok – jelentette ki Szilvágyi Gergely. Mint elmondta, az is rengeteget számított, hogy két évvel fiatalabb öccse van, és őt is úgy nevelték, ahogyan a testvérét. Sosem volt semmi megkülönböztetés, mindent ugyanúgy kellett, hogy csináljon. Megvoltak otthon a feladatok, és ő nyilván olyat kapott, amit meg tud csinálni székből is.
És hogy a fényképezés mikor jött az életébe? Mint közölte, az mindig is természetes volt, hogy családi eseményeket, egyebeket szeretett fotózni. De teljesen véletlenül kiköltöztek Budafokra, és itt talált rá a Budafoki Fotóklubra. Bár korábban már gondolkozott, mi az, amit szívesen csinálna, és egy hirtelen ötlettől vezérleve beiratkozott egy fotós suliba, a „Fotósuli Szabadiskolába” is. Ez egy nemzetközi felnőttképzési tanfolyam, ahol 50 óra elmélet és gyakorlat volt.
– Tanulni kell, egyértelmű – mondta el az új hivatásáról. – Ebben a világban mindenki azt hiszi, hogy tud fényképezni. Ha más nem, a kezébe fogja fényképezőgépként a telefonját. De a fotózás sokkal többről szól, mint hogy odamegyek, megnyomom a gombot, és kész egy szuper kép. Sokkal több a befektetett energia. Hiszen nem csak odamegyek egy épület elé, és éppen mikor ott jártam akkor lefotózom. Tudni kell, mikor kell lefotózni, mikor olyanok a fények. Egy jó fotó nagyon-nagyon sok mindenen múlik. Egyrészt érezni kell, hogy milyen szögből, mikor kell fotózni, másrészt tanulni kell, hiszen ez is egy szakma – fejtette ki a fotós.
Szilvágyi Gergely kiállítása szeptember 3-ig tekinthető meg. (VH)