Ugrás a tartalomra

Nemzeti Összetartozás Napja Budafok-Tétényben

2015. június 06. szombat
Ünnepélyes állampolgársági eskütétellel és kulturális programmal emlékeztek a nagytétényi országzászló emlékműnél
Nemzeti Összetartozás Napja Budafok-Tétényben

Nemzeti Összetartozás Napja Budafok-Tétényben

A Szózat közös eléneklése és Kacsó Hanga Borbála népdalénekes előadását követően Karsay Ferenc polgármester vezetésével hét új magyar állampolgár tette le a hivatalos esküt. Németh Zoltán alpolgármester ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, ma már elképzelhetetlen lenne a 2004-eshez hasonló, a magyar állampolgársággal kapcsolatos romboló erejű kampány, a szívós munka, amit a polgári kormány és a polgári gondolat hívei végeztek, meghozta gyümölcseit – mondta. Azt hangsúlyozta, pünkösd alkalmából, a Budafok-Tétényi keresztalja Csíksomlyón is megtapasztalhatta az összetartozás erejét, újfent érezhettük azt, hogy az elszakított országrészekben élőknek mekkora szükségük van az anyaország és az anyaországiak lelki támaszára. Mert Trianon után és a XX. század sorsfordulói közepette nem volt könnyű, főként a szórványban, de a tömbmagyarságban sem megmaradni a szülőföldön. Ma már hiába választanak el ócska és igazságtalan diktátumokkal kierőszakolt határok. Hiába, mert június 4-én, mint ahogy az év többi napján is, bizonyítja a magyarság: él a nemzeti összetartozás. Az alpolgármester azt hangsúlyozta, összeköt bennünket a szolidaritás is, amelyből mi, Budafok-Tétényiek kivettük a részünket. Tettük ezt mind szimbolikusan, a székely zászló kitűzésének kezdeményezésével, és tesszük ezt – ha arra van szükség – anyagilag is, amikor az önkormányzatok közül elsőként mozgalmat indítottunk Kárpátalja megsegítéséért. Örömmel látjuk, hogy mindkétszer nagyon sok önkormányzat követte a példánkat – tette hozzá Németh Zoltán.

Az ünnepség díszvendége Csáky Pál európai parlamenti képviselő, a felvidéki Magyar Közösség Pártja Országos Elnökségének tagja beszédében azt emelte ki, ez a nap évről-évre immár kilencvenöt év elteltével a magyarság önbecsüléséről szól. Ahhoz, hogy a határokkal szétszabdalt nemzet egysége megmaradjon és tovább erősödjön, nem feledkezhetünk meg a múltról, emlékeznünk és emlékeztetnünk kell a világot a velünk történtekre. Ha a világban szétszóratott örmény nép számára természetes, hogy 100 évvel a törökök által ellenük elkövetett népirtást követően is megemlékeznek a velük történetekre, és erre emlékeztetik a nagyhatalmak vezetőit is, akkor az emlékezés joga a magyarokat is megilleti. Trianont nem feledhetjük, mert akkor a jelenünk válna értelmetlenné és a jövőnk kérdőjeleződne meg, a kisebbségbégi sorba került, elszakított nemzetrészek autonómiatörekvései válnának reménytelenné, esélytelenné – mondta Csáky Pál.
A megemlékezés a Budafok-Tétényi Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola néptánccsoportjának produkciójával és Kovács Viktória népdalénekes előadásával folytatódott, majd koszorúzással és a Székely himnusz közös eléneklésével ért véget.