Ugrás a tartalomra

Nemzetközi diáktábor Balatonakaliban

2016. augusztus 27. szombat
A rendszerváltozásról emlékeztek meg a visegrádi országok tanulói az önkormányzat táborában
Nemzetközi diáktábor Balatonakaliban

A Visegrádi Alap támogatásával rendezte meg idén Budafok-Tétény önkormányzata Balatonakaliban a ViLiveTheChange nevet viselő nemzetközi táborát, amelyen 39 középiskolás diák vett részt. A tábor fő témája a rendszerváltozás volt, melyet a visegrádi országokból érkezett tanulók otthon készített kisfilmek segítségével dolgoztak fel és mutattak be a balatoni táborban.

ViLiveTheChange. Ezen a néven szerveztek diáktábort Balatonakaliban külföldi tanulók részvételével. A tábor fő témájának a rendszerváltozást választották. Az egyhetes tábor első napján a Mementó Parkba látogattak el a diákok, ezzel is ráhangolódva a korszak sajátosságaira. A részletes idegenvezetés után busszal utaztak a tanulók Balatonra. A rövid ismerkedés után a szervezők vegyes csoportokat alakítottak ki, hogy a táborozók minél jobban megismerhessék egymást és a másik kultúráját, szokásait. Az egyik házban a Budai Nagy Antal Gimnáziumból és a Kempelen Farkas Gimnáziumból érkezett diákokat kérdeztük szobatársaikról.

– Mi két lengyel lánnyal laktunk együtt, és nagyon megkedveltük egymást. Nagyon jó humoruk van és rengeteget szoktunk beszélgetni velük – mondták a lányok. A szervezők számtalan játékot találtak ki, a táborban volt vízi csata, ügyességi játékok, rövid kirándulás, és természetesen nem maradhatott el a balatoni fürdőzés sem a nagy melegben. A tábor második felében a rendszerváltozásról otthon készített videointerjúk összevágása következett. A házi feladat az volt, hogy minden részt vevő ország diákjai keressenek fel olyan személyt, aki átélte a rendszerváltást, és tegyenek fel nekik kérdéseket, így a diákok valós képet tudnak kapni az akkoriban történtekről. Az egyik legkreatívabb csapat a lengyeleké volt, amely archív felvételekkel és korabeli újságokkal illusztrálta a kisfilmjét. Az elkészült művet a táborozók az utolsó napon, közös vetítés alkalmával tekinthették meg.

– Minden országban másképpen zajlott le a rendszerváltás, de a pályamunkákban volt egy közös pont: minden videó tele volt érzelemmel. A nagy remények és utána a nagy csalódások is megjelentek a filmeken – mondta Szepesfalvy Anna alpolgármester, aki személyesen tett látogatástmeglátogatta a táborozókat. Hozzátette: látszott a gyerekeken, hogy elgondolkodtak azon, amit hallottak az interjúalanyoktól, például a szabad utazásról vagy éppen a szabad akarat kinyilvánításáról, amelyet a kelet-közép-európai országok állampolgárai is elértek  a rendszerváltás után.

A programok között szerepelt még a nemzetek bemutatása és a gasztronómiai délután is. Minden ország lerajzolhatta a saját országát, benne a nevezetességekkel, majd angol nyelven be is mutathatták a hazájukat a többieknek. A közös kóstolás volt a tábor csúcspontja, mindenki kíváncsi volt a másik ország jellegzetes édességére, kekszeire, süteményeire és innivalóira.

A tábor nyelve az angol volt, így senki nem érezhette kirekesztve magát, ha mégis megtörni látszódott az egységes nyelvhasználat. A „Bora Bora” varázsszó a bábeli zűrzavarból egyszerre angol nyelven beszélő közösséget hozott létre. A táborban rengeteg új barátság alakult ki, ami az internetnek köszönhetően nem ér véget a találkozó befejeztével sem. 

(Viszkocsil Dóra)