Ugrás a tartalomra

Norvég ifjúsági zenekar adott koncertet a Klauzál Házban

2018. április 19. csütörtök
A koncert a XXII. kerület Szociális Szolgálata és a RØST Norges Musikkorps Forbund együttműködésében valósult meg.
Norvég ifjúsági zenekar adott koncertet a Klauzál Házban

Szinte teljesen megtöltötték a Klauzál Ház színháztermét a norvég ifjúsági zenekar hangversenyére érkezett idős emberek és iskolások. A XXII. kerület Szociális Szolgálata és a RØST Norges Musikkorps Forbund együttműködésében megvalósult koncertet nagy örömmel fogadták Budafok-Tétény idősklubjainak tagjai, a szolgálathoz tartozó fogyatékkal élők és pszichiátriai betegek, valamint a diákok is.

– Norvégiában 2018 az amatőr zenekarok éve, ezért az ifjúsági együttesek Európa különböző országaiban koncerteznek. A RØST Keleti Regionális Zenekar egy klubtagunknak köszönhetően Magyarországot, azon belül is a XXII. kerületet választotta. A tizenöt és húsz év közötti fiatalok kifejezetten időseknek szeretnének muzsikálni, ezért ez a mostani hangverseny egyben egy generációk közötti szerencsés találkozás is – beszélt a március utolsó hétfő délutánján sorra kerülő koncertről a XXII. kerületi Szociális Szolgálat vezetője, Kiss Andrea.  

– Nagy megtiszteltetés, hogy itt lehetek, és ebben a gyönyörű városban köszönthetem a norvég fiatalokból álló együttest. Külön öröm ez számomra azért is, mert annak idején magam is muzsikáltam, egy szimfonikus zenekarban hegedültem – üdvözölte a hallgatóságot és az előadókat tolmácsa segítségével Norvégia budapesti nagykövete, a másfél éve hazánkban tartózkodó Olav Berstad, majd átadta a szót az együttes egyik klarinétosának, aki bemutatta a RØST zenekart és felkonferálta a műsorszámokat. 

A fiatal fúvósok koncertjén elsőként Egil Hovland norvég zeneszerző Festival Overture című műve hangzott el, zárásként pedig Nelly hegedűszólójával részlet a Schindler listája című film zenéjéből, de az ötvenkét fős fúvósegyüttes, amelyet a finn származású Tanja Räsänen vezet, olyan népszerű és ismert műveket is eljátszott, mint Liszt Ferenc Magyar rapszódiája, a Monti Csárdás és Bartók Allegro Barbaro című művét.  

A Szociális Szolgálat klienseinek nyilván emlékezetes marad ez a nap, hiszen nekik már kora reggel elkezdődtek a zene jegyében zajló programok: a délelőtti kvízjáték és hegedűszó után Turáni Csongor zeneterapeuta vezetésével harangjátékot tanultak a résztvevők. (Tamás Angéla)