Ugrás a tartalomra

Nyolcvan éves a Szent Bernát Ház

2017. február 07. kedd
A mai napig huszonöt idős embert tudnak ellátni a Baross Gábor-telepi otthonban
Nyolcvan éves a Szent Bernát Ház

A Baross Gábor-telepi Polgári Kör és a Baross Gábor-telepi Egyházközösség együtt ünnepelte a Szent Bernát Ház 80. születésnapját február 5-én. A megemlékezést szent mise előzte meg a ház szomszédságában található Jézus Szíve Templomban.

A kerek évfordulón Sztavropulosz Szotiriszné a Baross Gábor-telepi Polgári Kör elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Takács Dóra és Czigány Dorina mondott verset. A visszaemlékező beszédet Csatkainé Tóth Gabriella tartotta, aki már közel harminc éve aktív tagja a Szent Bernát Alapítványnak. – Azért jó emlékezni, mert sok fiatal kori élmény jut eszünkbe. Ez a kultúrház kedvelt helye volt az itt élő közösségnek. Rengeteg ember megfordult és élt át felejthetetlen pillanatokat a ház falai között. Az emberek igényességét jól mutatta, hogy annak idején, amikor itt mozit alakítottak ki, a filmszínház berendezése annyiba került, mit maga az épület – idézte fel a régi időket Csatkainé Tóth Gabriella.

Az épületet 1938-ban a Baross Gábor Telepi Romai Katolikus Egyházközség vásárolta meg Róka Gyulától 7300 arany pengőért. Eredetileg lelkészlakot akartak kialakítani benne, de 1940-ben 10000 pengőből kultúrházzá alakították. 1942-ben keskenyfilmvetítő berendezést vásároltak 7000 pengőért, a mozi 1947-ig működött. Az 1950-es államosítás után a ház a Kommunista Párt, majd ennek utódjaként az MSZMP pártháza lett. 1990-ben dr. Arató Miklós plébános kérelmére visszakerült az egyház kezébe, de ekkor már nagyon lepusztult állapotban volt. Ebben az időben hozták létre a Szent Bernát Alapítványt, amelynek fő célja a keresztény szellemű nevelés-oktatás, szociális és kulturális feladatok ellátása a Szent Bernát Házban. A kerületben sok idős korú magukat ellátni nem tudó ember élt az 1990-es években, ezért az alapítvány úgy döntött, hogy a több mint 60 éves tetőszerkezetet felújítják és beépítik. A tetőtérben kialakított 10 szobában a mai napig is 25 szépkorút tudnak ellátni a szakemberek. A 270 négyzetméteres otthon kialakításában nagy segítséget nyújtott az önkormányzat is.

– A házban működik hitoktatás, cserkészet, érettségi utáni ötvös-aranyműves szakképzés, kulturális programok, kiállítások és még katolikus napközi is várta a gyerekeket egészen a Don Bosco iskola megnyitásáig – mondta el Csatkainé Tóth Gabriella. A megemlékezésen Karsay Ferenc polgármester is részt vett. A kerület vezetője hangsúlyozta: mindenki, aki ebben a házban megfordult, valamit tett a közösségért, az itt élő emberekért. Sokan saját kétkezi munkájukkal építették fel ezt a házat az itt élő embereknek. Nagyon jó érzés, hogy vannak köztünk olyanok, akikre felnézhetünk és követhetjük őket – fűzte hozzá a polgármester. A megemlékezés végén az ünneplők elhelyeztek egy-egy koszorút a ház oldalán található – még Pelikán Imre, a Baross Gábor-telepi Polgári Kör néhai elnöke által készíttetett – márványtáblán. Az ünnepségen tiszteletét tette Szabolcs Attila országgyűlési képviselő is.

 

Viszkocsil Dóra